EPILOG TRAGEDIJE

Školski odbor grada Uvaldea načelniku policije uručio otkaz zbog spore reakcije na pucnjavu

Odluka dolazi tri mjeseca nakon što je Salvador Rolando Ramos (18) u Osnovnoj školi Robb Elementary ubio 19 učenika i dva nastavnika

Sastanak Školskog odbora grada Uvaldea

 Jordan Vonderhaar/Getty Images/AFP

Školski odbor grada Uvaldea u saveznoj državi Teksas u Sjedinjenim Američkim Državama u srijedu je jednoglasno odlučio da se načelniku Policijske uprave okruga Uvalde Peteu Arredondu uruči otkaz, piše CNN.

Odluka Školskog odbora dolazi tri mjeseca nakon što je 18-godišnji Salvador Rolando Ramos u Osnovnoj školi Robb Elementary ubio 19 učenika i dva nastavnika. Pucnjava u školi u Uvaldeu najgora je pucnjava u nekoj američkoj školi od 2012. godine.

Školski je odbor odluku donio nakon sastanka iza zatvorenih vrata koji je trajao gotovo 90 minuta. Arredondo nije došao na sastanak, ali je njegov odvjetnik George Hyde izjavu na 17 stranica u kojoj je ustvrdio da Odbor ne slijedi procedure te da načelnik policije strahuje za svoju sigurnost.

Hyde je rekao da pismo Odbora u kojem se traži da ga se suspendira te da mu se tijekom suspenzije ne isplaćuje plaća ne može voditi kao službena "pritužba" koja je nužna kako bi se razmatrao njegov otkaz.

Arredondo se našao na udaru kritika zbog načina na koji je policija reagirala na pucnjavu u Osnovnoj školi Robb Elementary i već se ranije tražilo da mu se uruči otkaz.

Ramos je u učionicama škole proveo više od sat vremena prije nego što su policajci u njih ušli i ustrijelili ga. Dužnosnici su rekli da je Arredondo bio na licu mjesta te da je zapovijedao policijskim snagama. On tvrdi da sebe nije smatrao glavnim i odgovornim za razvoj događaja. Uobičajeni protokol u takvim situacijama kaže da policija mora što prije neutralizirati prijetnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:34