IZVJEŠĆE

Američko ministarstvo: Žrtve pucnjave u teksaškoj školi su "zaslužile bolje"

Izvješće je objavljeno nakon nekoliko državnih i lokalnih istraga koje su se također bavile manjkavostima u odgovoru policije

Policajci Uvaldea

 AFP

Policija je zakazala u svom odgovoru na pucnjavu u osnovnoj školi u teksaškom gradu Uvaldeu 2022. kada je poginulo 19 djece i dvoje nastavnika, zaključilo je američko ministarstvo pravosuđa u četvrtak, rekavši da su žrtve "zaslužile bolje".

Izvješće kritizira policijske službenike jer su čekali više od sat vremena kako bi ušli u učionicu u kojoj je bio 18-godišnji napadač s učenicima i djelatnicima škole, ostavivši tako unutra djecu koja su panično telefonom zvala hitne službe.

"Žrtve i oni koji su preživjeli masovnu pucnjavu u osnovnoj školi Robb zaslužuju bolje", rekao je u priopćenju američki državni odvjetnik Merrick Garland.

"Odgovor policije na (pucnjavu u) osnovnoj školi Robb 24. svibnja 2022. i odgovor dužnosnika u narednim satima i danima bio je propust", dodao je.

Izvješće je policajcima koji su prvi izašli na teren zamjerilo što se nisu odmah suprotstavili napadaču koji je 77 minuta s učenicima i djelatnicima bio u spojenim prostorijama dok ga policijski taktički tim nije ustrijelio.

Policija se usredotočila na evakuaciju drugih učionica i na traženje dodatnih policijskih resursa, zbog čega su djeca ostala zarobljena s napadačem, zaključuje se u izvješću.

Izvješće navodi i rezultate istrage policijskog odgovora koju je ministarstvo započelo nekoliko dana nakon pucnjave na zahtjev tadašnjeg gradonačelnika Uvaldea.

Dokument je također istaknuo podbačaje u vodstvu, zaključivši da nitko od policijskih dužnosnika nije preuzeo zapovjedništvo.

Izvješće je objavljeno nakon nekoliko državnih i lokalnih istraga koje su se također bavile manjkavostima u odgovoru policije.

Pucnjava u ruralnom dijelu jugozapadnog Teksasa, koju je počinio bivši učenik škole, jedna je od najsmrtonosnijih školskih pucnjava u američkoj povijesti. Ubijeno je 19 učenika, u dobi između devet i 11 godina, i dvoje nastavnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:16