ODSJEKLI MU GLAVU

SKANDAL U SUDNICI Krvoločni egzekutori mladog vojnika potukli se s policajcima

 AFP

LONDON - Dvojica Britanaca, koji su se predstavljali kao "Alahovi vojnici", osuđeni su u srijedu na doživotni zatvor, odnosno na minimalno 45 godina zatvora za ubojstvo hladnim oružjem jednog vojnika u središtu Londona koje je zaprepastilo Veliku Britaniju.

Michael Adebolajo (19) i Michael Adebowale (22), dvojica Londončana koji su prešli na islam, autom su 22. svibnja 2013. srušili Leeja Rigbyja, koji se obučen u civilno odijelo uputio u vojarnu.

Zatim su ga izboli noževima i gotovo mu odrubili glavu pred prolaznicima. Nekoliko svjedoka je mobitelima snimilo zločin. Na videosnimci zabilježenoj netom nakon zločina Adebolajo je rekao da je želio osvetiti "muslimane koje su ubili britanski vojnici".

Foto: AFP

Nakon čitanja presude optuženi su se verbalno obrušili na suca, a pokušali su se i fizički obračunati s prisutnim zaštitarima koji su ih jedva obuzdali. Sudac Nigel Sweeney je rekao da su dvojica napadača počinila zločin kako bi izložili svoja ekstremistička stajališta i ubili vojnika usred dana i na način koji će biti maksimalno medijski praćen, s namjerom da postanu "mučenici".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 13:50