RUKOPIS HOMOSEKSUALCA

PTIČAR IZ ALCATRAZA Konačno razotkrivena brutalnost američkih zatvora

Više od 50 godina nakon njegove smrti, napokon je objavljen prvi dio knjige Roberta Strouda, poznatijeg pod nadimkom "Ptičar iz Alcatraza", koja razotkriva sve tamne tajne brutalnog zatvorskog sustava Sjedinjenih Američkih Država.

Stroud je postao slavan po svojoj mukotrpnoj studiji ptica za vrijeme izležavanja kazne u federalnom zatvoru, ali isto tako je napisao rukopis na 2000 stranica o brutalnosti, seksu, korupciji i svemu ostalome što je vidio kao monumentalni nedostatak zatvora prilikom rehabilitiranja zatvorenika.

Umro je 1963. za vrijeme parnice s Američkim uredom za upravljanje zatvorima, koji su htjeli spriječiti objavljivanje knjige o tada 150-godišnjoj povijesti zatvorskog sustava u SAD-u.

Tek sredinom 1980.-ih Stroudov se odvjetnik legalno dokopao njegovog rukopisa, ali izdavač je tada odbio objaviti knjigu zbog bojazni od tužni za klevetu.

- Sadistima je bespomoćnost uvijek pozivnica za okrutnost - napisao je Stroud u rukopisu.

Rukopis je čuvao Stroudov bivši odvjetnik Dudley Martin u svojem domu u Springfieldu, Missouriju.

Sad kad su svi likovi iz Stroudove prošlosti umrli i više nema pravne osnove za tužbu zbog klevete, rukopis će pretvoriti u knjigu od četiri dijela imena: "Looking Outward: A History Of The U.S. Prison System From Colonial Times To The Formation Of The Bureau Prisons".

Prvi dio, "Looking Outward, A Voice From The Grave" objavljen je u obliku e-knjige.

U njemu Stroud otkriva da je homoseksualac, iako je za vrijeme boravka u zatvoru oženio djevojku.

Stroud je zatvoren 1909. godine s 19 godina nakon što je optužen da je golim rukama ubio čovjeka na Aljasci koji je navodno pretukao prostitutku. Iduće 54 godine proveo je u četiri različita federalna zatvora.

1916. Stroud je nožem ubio čuvara u zatvoru Leavenworth u Kansasu zbog svađe oko prava posjete njegove majke. Iduće 43 godine proveo je u samici.

U Leavenworthu je počeo proučavati ptice i napisao je dvije znanstvene knjige o ptičjim bolestima, prema čemu je snimljen film "Ptičar iz Alcatraza" s Burtom Lancasterom u glavnoj ulozi.

Nakon premještaja u Alcatraz 1942. godine, Stroud je svoju pozornost posvetio istraživanju povijesti federalnih zatvora i intervjuiranju ostalih zatvorenika i stražara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 15:46