EKSPLOZIVNE OPTUŽBE

Skandal trese bogatu kneževinu - spominju se velike face i zamračeni milijuni, princ u panici: ‘Katastrofa!‘

Kontroverza se proteže na nekoliko drugih istaknutih osoba iz Albertova unutarnjeg kruga

Ilustracija, pogled na Monte Carlo

 Eurasia Press/Photononstop Via Afp

Princ Albert od Monaka, vladar male, ali izrazito bogate mediteranske zemlje, našao se upleten u pravnu bitku s visokim ulozima usred eksplozivnih optužbi. Previranja su nastala kada je Claude Palmero (67), prinčev dugogodišnji upravitelj imovine, otpušten sa svoje pozicije nakon što se našao na meti web stranice koja je Kneževinu optuživala za raširenu korupciju.

Monako se, sa svojih 37.000 stanovnika, može pohvaliti najvećim postotkom milijunaša na svijetu i tradicionalno privlači bogate zvijezde i industrijalce zbog svoje stabilnosti i diskrecije. Međutim, nedavni skandal prijeti otkrivanjem državnih tajni i narušavanjem ugleda Monaka, prenosi The Times.

Kontroverza se proteže na nekoliko drugih istaknutih osoba iz Albertova unutarnjeg kruga. Laurenta Anselmija (61), šefa osoblja, Thierryja Lacostu (63), odvjetnika i prijatelja iz djetinjstva, te Didiera Linottu (75), predsjednika Vrhovnog suda Monaka, web stranica Les Dossiers du Rocher optužila je da su umiješani u korupciju vezanu uz imovinske poslove vrijedne desetke do stotine milijuna eura. Ovi ljudi, nazvani G4, oštro poriču optužbe i tvrde da su žrtve zavjere koju je orkestrirao magnat nekretnina, tvrdeći da web stranica sadrži lažne dokumente i neutemeljene optužbe.

Posljedice ovog skandala predstavljaju rizik i za princa i za njegove savjetnike. Albertov šarolik ljubavni život i njegov brak s princezom Charlene izazivaju stalnu pozornost, a postoje sugestije da bi moglo doći do neugodnih otkrića. U nedavnom intervjuu princ je priznao da je izgubio povjerenje u svoje dugogodišnje savjetnike i prijatelje, što ukazuje na promjenu njegova stava prema njima.

"Ako povjerenje ispari, više ne možete raditi zajedno", rekao je francuskom dnevnom listu Le Figaro.

Albert je za lokalne novine Monaco-Matin rekao da su optužbe koje je objavio Les Dossiers du Rocher i ponovile francuske medijske kuće bile "katastrofalne za imidž Monaka te moramo tome apsolutno stati na kraj".

Dok se Albert nada da će stati na kraj skandalu i popraviti ugled Monaka, promatrači nagađaju da bi svrgavanje Palmera moglo pojačati optužbe. Kriminalna istraga o korupciji, koja je u tijeku, uključuje ne samo Palmera, nego i samog princa, budući da njegove tajne navodno leže u središtu slučaja.

Claude Palmero, poznat kao Albertov éminence grise odnosno glavni savjetnik, upravitelj je kraljevske imovine Monaka od 2005. godine. Za njega se kaže da drži ključne tajne o Kneževini, od prinčevih privatnih računa do državnih ulaganja, izvijestio je francuski list Le Monde.

Nedavne policijske racije u njegovim domovima i uredima pojačale su napetosti, a Palmero je, komentirajući Albertov intervju za Le Figaro, izjavio da je to dio klevete "hranjenja lažnim dokumentima i zlonamjernim optužbama". Le Monde je također izvijestio da Palmero planira tužiti Alberta za klevetu jer smatra da je dobio "nezakoniti otkaz".

Put princa Alberta do zakonitog nasljednika bio je intrigantan. Prozvan "playboy princ" u mladim godinama, nije mu nedostajalo modela i glumica koje su se otimale za njegovu pozornost. Međutim, njegov brak s princezom Charlene 2011. donio je olakšanje onima koji su bili zabrinuti oko nasljedne linije. Ipak, glasine o nestabilnoj vezi su česte u tabloidima, iako i Albert i Charlene poriču bilo kakvu razdvojenost.

Dok se pravna bitka razvija i skandal potresa Monako, budućnost stabilnosti i ugleda Kneževine visi o koncu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 04:48