PREKRŠILI SANKICIJE

Sjeverna Koreja švercala 35 tona oružja na Šri Lanku

Avion je zaustavljen na putu iz Pyongyanga, a posada privedena. Otkriveno je 35 tona oružja za koje je posada tvrdila da se radi o opremi za bušenje nafte
 AFP

BANGKOK - Tajlandski je sud odredio produženo 12-todnevno zadržavanje posade sjevernokorejskog teretnog zrakoplova na kojem je pronađeno čak 35 tona oružja. Zrakoplov je na putu iz Pyongyanga sletio u zračnu luku Don Mueang nedaleko od Bangkoka, a posadu, četiri Kazahstanca te pilot iz Bjelorusije, se tereti za krijumčarenje oružja.

Privedena posada brani se tvrdnjama kako nije znala sadržaj tereta kojeg je prevozila, a prilikom pregleda inspektorima su rekli kako se radi o opremi za bušenje nafte. U Bankoku je kazna za takvu vrstu kaznenog djela i do deset godina zatvora.

Tajlandske su vlasti u zrakoplovu Ilyushin Il-76, još iz sovjetske ere, koji je došao na dolijevanje goriva, pronašli brojne primjerke naoružanja, od eksploziva preko granata do dijelova raketa zemlja-zrak.

Podsjetimo, Sjeverna Korea već je i ranije bila optuživana za kršenje sankcija UN-a te krijumčarenje oružja u Južnu Ameriku, Afriku i druge zemlje Azije. Ova je pošiljka navodno bila namijenjena crnom tržištu naoružanja na Šri Lanci te Pakistanu. Vjeruje se kako ove najveće zaplijene oružja u povijesti Tajlanda ne bi bilo bez tajne dojave američkih vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 01:41