'TRGOVAC SMRĆU'

Imao je prste u ratovima na četiri kontinenta, sad mu vi presudite

But je uhićen 2008. u Bangkoku nakon višemjesečne tajne operacije američkih agenata

BANGKOK - Prizivni sud u Tajlandu odlučio je jučer da ta država izruči SAD-u Viktora Antoljoviča Buta, čovjeka kojeg se smatra najvećim svjetskim krijumčarom oružja koji je opskrbljivao sukobljene strane u praktički svim krvavijim ratovima u posljednjih dvadesetak godina, uključujući onaj u Bosni i Hercegovini, te građanskim ratovima na afričkom kontinentu.

Odluka se smatra pobjedom za Amerikance, koji su sudjelovali u akciji uhićenja Buta prije dvije godine. Agenti Agencije za borbu protiv narkotika (DEA) pretvarali su se da su pripadnici kolumbijske gerilske skupine FARC i da žele kupiti oružje od njega. Nakon višemjesečne operacije namamili su ga u hotelsku sobu u Bangkoku, gdje je, nakon što je pristao na prodaju oružja vrijednog više milijuna dolara, uhićen. Od tada Washington traži njegovo izručenje, a nakon što je u kolovozu 2009. tajlandski sud to odbio, sada But ipak putuje za Ameriku.

Govori šest jezika

- Ovo je nepravedno. Svi znaju da je ovo politički slučaj - rekla je Ala But, supruga čovjeka čiji je život navodno bio inspiracija za hollywoodsku uspješnicu “Gospodar rata”.

But, poznat i kao “trgovac smrću”, po nacionalnosti je Rus, rođen 1967. u Tadžkistanu, u tadašnjem SSSR-u. But je karijeru počeo kao vojni prevoditelj (tečno govori šest jezika), a nakon raspada Sovjetskog Saveza koristi kaotičnu situaciju i po povoljnim cijenama nabavlja nekoliko praktički neupotrebljavanih zrakoplova s kojima onda pokreće tvrtku za transport.

Humanitarni paravan

Butov prvi veliki krijumčarski posao bio je opskrbljivanje oružjem muslimanske strane u BiH ratu. Početkom devedesetih oružje je dostavljao preko Slovenije i Hrvatske, a kao paravan mu je služila sudanska humanitarna organizacija Third World Releif Agency. U kontejnerima pod oznakom humanitarne pomoći u BiH je pristizalo oružje koje su, navodno, platile bogate islamske zemlje. Kasnije tijekom devedesetih razvio je niz poslova, a njegovo je oružje pomoglo razvoju sukoba u Južnoj Americi, Africi i na Bliskom istoku. Poslovao je i s bivšim liberijskim predsjednikom Charlesom Taylorom, libijskim čelnikom Muamerom Gadafijem, a opskrbljivao je oružjem i obje strane u ratu u Angoli. U građanskom ratu u Afganistanu prvo je prodavao oružje vladi predsjednika Burhanudina Rabanija, pa talibanima.

Tada je SAD-u postao “zanimljiv”, a još više nakon što je njegovo oružje došlo i do al-Qa’ide. Međutim, iako je od početka 2000. njegovo ime bilo na američkoj crnoj listi, njegove zrakoplove su 2004. u Iraku unajmile američke tvrtke Fedex i podružnica Hulliburtona KBR.

POSAO SMRTI

Počeo je kao diler gladiola

Prvi posao kojim se But počeo baviti navodno je bila preprodaja cvijeća, točnije gladiola, koje bi kupovao u Južnoafričkoj Republici i zatim ih prebacivao do Saudijske Arabije. Uskoro je, međutim, otkrio gdje se krije velika zarada i počinje se baviti prodajom oružja, nabavljajući ga kod različitih izvora, među ostalim, i kod Aleksandera Islamova, ruskog dilera oružja, te u Bugarskoj, Moldaviji i Ukrajini. Sve to vrijeme nastavio je raditi i svoje legalne poslove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 07:52