BORBA PROTIV COVIDA

Sjedinjene Države ne idu prema drugom lockdownu: ‘Imamo alate za ubrzanje izlaska iz pandemije‘

Nemojte odgađati, primite svoj booster kako bi imali bolju zaštitu od covida-19 dok se približavamo zimi, poručuju iz Bijele kuće

Jen Psaki

 JIM WATSON/AFP

SAD ne treba uvesti novi 'lockdown' kako bi suzbio širenje covida-19 te će se osloniti na druge dostupne alate, izjavio je u ponedjeljak koordinator Bijele kuće za borbu protiv covida-19 Jeff Zients, dok je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki istaknula kako savjetnici administracije ne preporučuju lockdown.

"Ne idemo u tom smjeru. Imamo alate za ubrzanje izlaska iz ove pandemije: dostupna cijepljenja, booster doze, cijepljenje djece i liječenje", rekao je Zients novinarima u Bijeloj kući.

"Možemo suzbiti virus bez da na bilo koji način ugasimo našu ekonomiju", dodao je.

Zients je napomenuo da je u petak američki regulator odobrio tzv. booster dozu za sve odrasle Amerikance te da je treću dozu cjepiva od tad primilo 3 milijuna Amerikanaca.

"Nemojte odgađati, primite svoj booster kako bi imali bolju zaštitu od covida-19 dok se približavamo zimi", rekao je.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki odvojeno je novinarima kazala da zdravstveni dužnosnici trenutno ne preporučuju lockdown za suzbijanje pandemije.

Psaki je istaknula da je administracija fokusirana na to da se što više Amerikanaca cijepi.

"Nastavit ćemo se oslanjati na savjet našeg zdravstvenog tima, a to (lockdown) nije nešto što su oni preporučili", poručila je Psaki.

Oko 71 posto odraslih Amerikanaca u potpunosti je cijepljeno protiv covida-19, dok ih je 82 posto primilo barem jednu dozu.

Trenutni sedmodnevni prosjek zaraženih covidom-19 u SAD-u, zemlji s oko 330 milijuna stanovnika, je 92.800 novozaraženih dnevno, što je porast od 18 posto u odnosu na tjedan ranije, istaknula je na konferenciji za medije direktorica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rochelle Walensky. Hospitalizacije su pak porasle za 6 posto na oko 5600 dnevno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2022 01:37