CJEPIVO

EU preporuča booster dozu Johnson & Johnsona u roku od nekoliko tjedana

Suočena s porastom broja slučajeva covida-19, Europska unija je ubrzala proces odobravanja booster doze i održivih opcija liječenja

Ilustracija

 SOOS LAJOS/various sources/AFP

Regulatorno tijelo Europske unije za lijekove priopćilo je u ponedjeljak da procjenjuje podatke o booster dozi cjepiva protiv covida-19 od Johnson & Johnsona nakon prijave, a odluka bi mogla doći "u roku od nekoliko tjedana".

Traženo je odobrenje za korištenje booster doze jednokratnog cjepiva, cjepiva protiv covida-19 Janssen, koje se daje najmanje dva mjeseca nakon prve doze osobama starijim od 18 godina, priopćila je Europska agencija za lijekove (EMA).

Suočena s porastom broja slučajeva covida-19, Europska unija je ubrzala proces odobravanja booster doze i održivih opcija liječenja osim cjepiva. Booster kampanje u početku su bile usmjerene na starije osobe i one s oslabljenim imunološkim sustavom.

Europska unija je do sada dala mRNA cjepivima Pfizer-BioNTecha i Moderne zeleno svjetlo za treću dozu najmanje šest mjeseci nakon standardnog cijepljenja s dvije doze. Razmatra se i AstraZenecina booster doza.

Američki regulatori prošli su tjedan proširili odobrenje za booster doze cjepiva Pfizer-BioNTecha i Moderne protiv covida-19 na sve potpuno cijepljene odrasle osobe, nakon što su prethodno odobrili dopunske doze cjepiva za sve primatelje J&J cjepiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. studeni 2022 11:23