RAZORNE BOMBE

Širi se snimka: Ukrajinci uništili jedno od najsmrtonosnijih oružja, čija je upotreba strogo zabranjena!?

Udarni val koji stvara taj sustav traje znatno dulje od običnog eksploziva i može izazvati potpunu dezintegraciju tijela

Snimka navodnog uništenja termobaričkog ruskog oružja

Na društvenim mrežama pojavila se video snimka koja navodno prikazuje trenutak u kojem je u istočnoj Ukrajini od strane ukrajinskih snaga pogođen i uništen ruski termobarički višecijevni raketni sustav. Snimka, koju je na aplikaciji Telegram objavila bjeloruska neovisna medijska kuća Nexta, navodno prikazuje uništenje ruskog sustava TOS-1 ili TOS-1A u regiji Donbas, koji se oba koriste za lansiranje termobaričkih projektila.

Newsweek piše kako je poznato da su ruske snage koristile sustav TOS-1A tijekom gotovo jednogodišnje invazije Moskve na Ukrajinu. Oksana Markarova, ukrajinska veleposlanica u SAD-u, nekoliko dana nakon invazije izjavila je kako su ruske snage u Ukrajini koristile termobaričko oružje, također poznato kao "vakuumske bombe". Tjednima nakon početka invazije zapadna ministarstva obrane potvrdila su korištenje sustava TOS-1A u Ukrajini.

Početkom veljače projekt Critical Threats, koji se bavi razumijevanjem prijetnji i praćenjem globalnih izazova, također je izvijestio da su ruske snage koristile termobarični topnički sustav TOS-1A na bojišnici u Donecku.

Korištenje takvih topničkih sustava, do čega je navodno ovom prilikom došlo u blizini grada Vuhledara - strateške točke oko koje traju teške borbe ukrajinskih i ruskih snaga - ukazuje na "relativni prioritet ruskih snaga u ovom području", kako je rečeno u izvještaju. Krajem 2022. godine također su se pojavile snimke višecijevnih raketnih bacača TOS-1 koji su navodno korišteni oko Bahmuta u Donecku, grada koji je već mjesecima poprište iscrpljujućih, rovovskih bitaka koje do krajnjih granica iscrpljuju obje strane, a na čijem zauzimanju kao ključnom strateškom cilju Kremlj inzistira.

Termobaričko oružje, čija je uporaba zabranjena Ženevskom konvencijom, koristi kisik za stvaranje eksplozije visoke temperature. Termobarička bomba usisava kisik iz okolnog zraka za stvaranje visokotemperaturne eksplozije. Radi se o dvostupanjskom oružju - naboj prve faze rasprši gorivo poput oblaka koji može prodrijeti u bilo koju zgradu, bunker ili tunel koji nije hermetički zatvoren, distribuira aerosol sastavljen od vrlo finog materijala, od goriva na bazi ugljika do sitnih metalnih čestica. Drugi naboj pali taj oblak, stvarajući vatrenu kuglu, golem udarni val i vakuum koji usisava okolni kisik.

Udarni val, koji doslovno usisava zrak iz pluća, može trajati znatno dulje od konvencionalnog eksploziva i sposoban je izazvati potpunu dezintegraciju ljudskog tijela.

Ovaj smrtonosni sustav kreira "eksploziju vatrene kugle koja se brzo širi" bez šrapnela, rekao je za Newsweek stručnjak za obranu i vojnu tehnologiju David Hambling. TOS-1 uzrokuje "iznimno snažan udarni val koji može uništiti zgrade", što često pomaže u detektiranju njegova korištenja.

‘Sredstvo visokog prioriteta‘

Topnički sustavi TOS-1 i TOS-1A kalibra 220 mm mogu lansirati između 24 i 30 termobaričkih raketa, a montirani su na šasije glavnog borbenog tenka. Ruska državna obrambena agencija Rosoboronexport - posrednička agencija koja se bavi ruskim izvozom i uvozom proizvoda, tehnologija i usluga povezanih s obranom - na svojoj internetskoj stranici navodi da je sustav TOS-1A "dizajniran za neutralizaciju cijelog niza skrivenih i otvorenih ciljeva termobaričkim raketama".

"Iznimno smrtonosno oružje s velikim borbenim sposobnostima", prema Rosoboronexportu, može biti spremno za borbu u roku od 90 sekundi, s najkraćim dometom paljbe od 600 metara. Ima maksimalni domet od oko 9 kilometara, kako navode ruski državni mediji.

Klasificirani od ruske vojske kao bacači plamena, a ne kao topnički sustavi, funkcija TOS-1 i TOS-1A sustava je lansiranje velike količine eksploziva na male domete. Namijenjeni su za uništenje rovova, bunkera i utvrda, rekao je Hambling.

Oni su "sredstvo visokog prioriteta" za rusku vojsku i pokazali su se "vrlo učinkovitima" protiv ukopanih vojnih snaga, dodaje. Neuobičajeno je, navodi Hambling, da se koriste protiv tenkova ili pješaštva na otvorenom, te napominje da Rusija raspolaže s malim brojem ovih sustava.

Destruktivna moć termobaričkog oružja znači da je TOS-1 "nemoguće koristiti u naseljenom području bez visokog rizika od civilnih žrtava", kaže Hambling. Sustav TOS-1A korišten je u Afganistanu, a bio je raspoređen i u Čečeniji. "Jedini učinkovit način suzbijanja tih sustava je identificirati, locirati i ukloniti lansere prije nego što se aktiviraju", zaključio je Hambling.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 05:42