‘NOVOST‘ NA BOJIŠTU

Rusi koriste novu taktiku za iscrpljivanje ukrajinske obrane: ‘Jeftini su i potrošni, a mogu biti vrijedni...‘

Vojna administracija Kijeva izvijestila je kako se u zračnom prostoru glavnog grada našlo čak šest ‘neprijateljskih zračnih meta‘

Ilustracija; njemački PZO sustav FlakPz Gepard koji koriste i Ukrajinci

 Björn Trotzki/Imago Stock&people/Profimedia/Björn Trotzki/imago Stock&people/profimedia

Ukrajinske oružane snage proteklih su dana oborile nekoliko balona s kojih su visjeli radarski reflektori, što ukazuje na novu taktiku kojom se ruska strana počela koristiti na bojištu u Ukrajini.

Vojna administracija Kijeva izvijestila je kako se u zračnom prostoru glavnog grada našlo čak šest "neprijateljskih zračnih meta" za koje se ispostavilo da su baloni s uglatim reflektivnim površinama, dizajniranim kako bi odbijale radarske zrake, te s "određenom obavještajnom opremom".

Prema navodima ukrajinskih snaga, svrha je tih predmeta najvjerojatnije "detektirati i iscrpiti" protuzračne kapacitete ukrajinske vojske na ciljanim lokacijama.

"Neprijatelj želi da koristimo silu i naše kapacitete, naše protuzračne projektile, protiv tih balona i njihovih reflektora", rekao je glasnogovornik Ukrajinskog ratnog zrakoplovstva, pukovnik Jurij Ignjat. "To su metode koje su u uporabi već dugo i zastarjele su. To je samo normalni balon, širok 1,5 metara, no može biti različite veličine. Napunjen je plinom, uspinje se u zrak."

Portal The War Zone ističe kako se radi o jeftinom i potrošnom alatu koji može aktivirati ukrajinske protuzračne detektore i pritom izazvati aktivan odgovor - već i samo paljenje protuzračnih radara može dati vrijedne informacije protivniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 21:07