OGLASIO SE NARIŠKIN

Šef ruske obavještajne službe tvrdi: ‘Pokušaj izazivanja građanskog rata nije uspio‘

Ruski predsjednik obećao je ranije u subotu da će slomiti ono što je nazvao "oružanom pobunom"

Sergej Nariškin

 Sergey Guneev/Sputnik Via Afp

Sergej Nariškin, šef ruske obavještajne službe SVR, rekao je u subotu da je jasno da ono, što je nazvao pokušajem destabilizacije društva i rasplamsavanja bratoubilačkog građanskog rata, nije uspjelo, izvijestila je novinska agencija TASS.

Nariškin je govorio o oružanoj pobuni vođe Wagnerovih plaćenika Jevgenija Prigožina.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je da Vladimir Putin radi u Kremlju, izvijestila je novinska agencija RIA.

Ruski vojnici u subotu su postavili mitraljeze na jugozapadnom rubu Moskve, prema fotografijama koje su objavile novine Vedomosti.

Fotografije također pokazuju kako se naoružana policija okuplja na mjestu gdje autocesta, kojom se kreću pobunjeni Wagnerovi plaćenici, dolazi do glavnog grada Rusije.

Ruski predsjednik obećao je ranije u subotu da će slomiti ono što je nazvao "oružanom pobunom", nakon što je vođa pobunjenih plaćenika Prigožin u subotu rekao da je preuzeo kontrolu nad južnim gradom Rostovom u sklopu pokušaja svrgavanja ruskog vojnog vodstva.

Dramatičan obrat, s mnogim nejasnim detaljima, čini se kao najveća domaća kriza s kojom se Putin suočio otkako je zapovjedio opću invaziju na Ukrajinu - koju je nazvao "specijalnom vojnom operacijom" - u veljači prošle godine.

U televizijskom obraćanju Putin je rekao da su "pretjerane ambicije i interesi doveli do izdaje", a pobunu je nazvao "ubodom nožem u leđa".

"To je udarac Rusiji, našem narodu. A naše akcije u obrani domovine od takve prijetnje bit će oštre."

"Svi oni koji su namjerno krenuli putem izdaje, koji su pripremali oružanu pobunu, koji su krenuli putem ucjena i terorističkih metoda, snosit će neizbježnu kaznu, odgovarat će i pred zakonom i pred našim narodom", rekao je Putin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:39