NARIŠKIN I BURNS

Šef ruske obavještajne službe razgovarao s šefom CIA-e, Rusi tvrde da bi se mogli i sastati

Burns i Nariškin održavaju komunikaciju od početka invazije u vrijeme kada su drugi izravni kontakti između dviju zemalja minimalni

William Burns i Sergej Nariškin

 Profimedia/

Šef ruske vanjske obavještajne službe Sergej Nariškin izjavio je u srijedu da je krajem lipnja telefonski razgovarao s kolegom iz CIA-e Williamom Burnsom o tome “što učiniti s Ukrajinom", prenosi ruska novinska agencija TASS.

"Razmotrili smo i razgovarali o tome što učiniti s Ukrajinom", a razgovor je trajao sat vremena, rekao je Nariškin, kako prenosi Sky News.

Prošlog su mjeseca New York Times i Wall Street Journal izvijestili da je Burns nazvao Nariškina kako bi uvjerio Kremlj da Sjedinjene Države nemaju nikakvu ulogu u kratkotrajnoj pobuni ruske skupine plaćenika Wagner 23. i 24. lipnja.

Burns i Nariškin održavaju komunikaciju od početka ruskog rata u Ukrajini u vrijeme kada su drugi izravni kontakti između dviju zemalja minimalni, a odnosi na najnižoj točki od kubanske raketne krize 1962. godine.

TASS je citirao Nariškina koji je rekao da je moguće da se njih dvojica sastanu.

Njihov posljednji takav sastanak bio je u Turskoj prošlog studenog, kada su američki dužnosnici rekli da je Burns upozorio Rusiju na posljedice bilo kakve uporabe nuklearnog oružja i pokrenuo pitanje američkih zatvorenika u Rusiji.

Nariškin je također u srijedu rekao da Rusija nije čuo "ništa iznenađujuće" sa samita NATO-a u Vilniusu, izvijestio je TASS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:51