STRUČNJAK ZA OTMICE

Šef Hamasa proglašen je mrtvim prije 9 godina, sada se vratio; Izraelski špijuni: On je sve i osmislio...

Lažiranje Mohammedove smrti bilo je dio misije zaštite jednog od tri Hamasova ‘zapovjednika u sjeni‘

Mohammed Sinwar

 Screenshot Hamas/

Čelnik Hamasa specijaliziran za otmice i prekograničnu infiltraciju, koji je proglašen mrtvim 2014., živ je i osmislio je napade na Izrael 7. listopada, vjeruju izraelski špijuni, a prenosi britsnski The Telegraph.

Izvori bliski izraelskoj obavještajnoj službi rekli su da je Mohammed Sinwar, mlađi brat Yahya Sinwe, vođe Hamasa u Gazi i najtraženijeg izraelskog terorista, godinama živio pod velom tajne u tunelima ispod Pojasa.

Kažu da je bio blisko uključen u planiranje napada prošlog mjeseca u kojem je ubijeno 1200 ljudi, nadajući se da bi se stotine ljudi uzetih za taoce moglo iskoristiti za oslobađanje nekih 5000 Palestinaca u izraelskim zatvorima.

"Bio je 100 posto jedan od temeljnog tima koji je planirao 7. listopada", rekao je bivši šef protuterorističke službe Mossada za Telegraph, opisujući skupinu od tri do četiri ključne osobe koje stoje iza smrtonosnog napada.

"U vojnom vodstvu on je vrlo važan", rekao je izvor. “On je oko broja sedam na tjeralici, uz Mohammeda Deifa, Marwana Issu i Tawfiqa Abu Naima. On je važna osoba i sigurno je još uvijek živ.”

image

Mohammed Sinwar

Screenshot Hamas/

Sinwar mlađi, koji je pomogao osloboditi svog brata iz izraelskog zatvora u značajnoj razmjeni zarobljenika 2011., "smatra se jednim od glavnih mozgova u planiranju invazije, masakra i masovne otmice Izraelaca iz okolnih naselja", rekao je Ronen Solomon., nezavisni obavještajni analitičar i autor bloga Intelli Times.

"Njegova specijalnost je infiltracija na granici i otmice radi [osiguranja] oslobađanja svih zatvorenika", rekao je Solomon, koji prati Mohammeda više od dva desetljeća, skupljajući arhivu dokumenata, fotografija i intervjua koji pomažu rasvijetliti notorno tajnovita figura.

Tolika je tajnovitost koja okružuje Mohammeda da ga čak ni stanovnici Gaze više ne prepoznaju, rekao je.

"Kretao se tajno i unutar ograničenog dometa, iz straha da će biti izložen izraelskom ubojstvu", rekao je gospodin Solomon. “Tijekom posljednja dva desetljeća preživio je šest pokušaja atentata.”

Izraelske snage uništile su Mohammedovu obiteljsku kuću 24. listopada 2004. nakon neuspjelog pokušaja atentata 2003. godine.

Deset godina kasnije, na vrhuncu rata između Izraela i Hamasa 2014., teroristička grupa ga je proglasila mrtvim, objavivši sliku na kojoj leži na krvavom krevetu.

Lažiranje Mohammedove smrti bilo je dio misije zaštite jednog od tri Hamasova "zapovjednika u sjeni", rekao je Solomon.

Od tada nikada nije viđen u javnosti - nije došao ni na sprovod svog oca u siječnju 2022.

Ali izraelska vojska tiho je ovaj tjedan otkrila još jednom da ga lovi, kada se Mohammedova slika pojavila uz sliku njegova brata tijekom brifinga Yoava Gallanta, izraelskog ministra obrane. Nije ga spomenuo imenom niti je ulazio u detalje o njegovoj umiješanosti u napad u listopadu.

image

Yahia Sinwar

Mohammed Abed/Afp/Profimedia/Mohammed Abed/afp/profimedia

Odvojeno, Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su da su vojnici 7. brigade pretresli urede povezane s Mohammedom, gdje su pronašli "dokumentaciju vojne doktrine".

Nakon što je Yahya Sinwar pušten zajedno s više od 1000 drugih zatvorenika u zamjenu za izraelskog vojnika Gilada Shalita 2011., Mohammed je ostao u sjeni.

Bivši šef protuobavještajne službe Mossada rekao je da je bio ključan u osiguravanju oslobađanja svog brata iz zatvora, a zatim je orkestrirao njegov uspon na vlast u Gazi.

“Mohammed je uvijek bio važniji od svog brata. On je bio osoba koja je inicirala i držala Gilada Shalita”, rekao je izvor. “On je bio taj koji je napravio popis zatvorenika u Izraelu koje treba osloboditi i naravno, Yahya je bio broj jedan.”

Do tog vremena Yahya se čak nije smatrao dijelom vodstva Hamasa, rekao je izvor.

Kada je Mohammed napravio popis, mnogi u Hamasu su se protivili činjenici da je Yahya stavljen na vrh.

“Mohammed nije pregovarao o toj činjenici i rekao je, ako se protivite mom popisu, odvest ću Shalita na obalu, odrubit ću mu glavu i to snimiti, pa su se povukli i Yahya je postao najvažniji. ”

Ovaj bi se potez pokazao transformativnim za Yahya Sinwara, koji je na kraju preuzeo dužnost od Ismaila Haniyeha, sada političkog vođe Hamasa u egzilu u Kataru, 2017. godine.

image

Yahya Sinwar

Sopa Images/Sipa Press/Profimedia/Sopa Images/sipa Press/profimedia

“Dočekan je kao heroj kada se vratio u Gazu i vrlo brzo je postao istaknuti vođa i naslijedio Haniyeha.”

Ali Mohammed je sam po sebi i dalje istaknuta osoba. Bio je jedan od prve generacije koja se pridružila redovima Hamasa od njegova osnutka 14. prosinca 1987. i sudjelovao je u prvoj intifadi.

Nakon što je napredovao na raznim administrativnim položajima, bio je jedan od prvih koji se pridružio vojnom ogranku Hamasa, Brigadama Izz al-Din Al-Qassam. Godine 2005. postao je zapovjednik brigade Khan Younis.

Mohammed je dugo bio glavna meta izraelske vojske i obavještajnih agencija.

Dana 11. travnja 2003., brigade Al-Qassama su rekle da je Mohammed preživio pokušaj atentata korištenjem eksplozivne naprave podmetnute u zid njegove kuće u gradu Khan Younis.

No, izraelski špijuni vjeruju da je Mohammed sada dobio odgovornost da zaštiti svog brata, kojeg je Izrael opisao kao "hodajućeg mrtvaca".

"Vjeruje se da mu je sada također povjereno da osigura sigurnost i bijeg svog brata Yahye kroz Rafah ako bude potrebno", zaključio je Solomon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:56