NEPRIJATELJ BR. 1

‘Cijeli život nas proučava. Ušao nam je u psihu. Zna našu najslabiju točku. Platit ćemo...‘

Zloglasni vođa Hamasa dva je desetljeća proveo po zatvorima. Za to je vrijeme svoje zaklete neprijatelje poručio do najsitnijih detalja

Yahya Sinwar

 Emmanuel Dunand/Afp/Profimedia

Kada je vođa Hamasa Yahya Sinwar bio u izraelskom zatvoru prije više od deset godina, jednom izraelskom dužnosniku je objasnio teoriju koja je sada ključna za rat u Gazi. Sinwar je rekao da je ono što Izrael smatra svojom snagom, to što većina Izraelaca služi u vojsci, a vojnici imaju poseban status u društvu, zapravo slabost koja se može iskoristiti.

Yuval Bitton je kao bivši šef izraelskog zatvora proveo neko vrijeme sa Sinwarom, koji mu je to rekao. Njegova se ideja pokazala točnom 2011. godine kada je oslobođen zajedno s još 1026 palestinskih zatvorenika, u zamjenu za jednog izraelskog vojnika.

Sada Sinwar kao taoce drži 138 Izraelaca, uključujući i vojnike, i tvrdi da može doći do oslobođenja tisuća palestinskih zatvorenika i uspostaviti trajni prekid vatre. Dva desetljeća je u zatvoru proučavao izraelsko društvo, učio hebrejski, gledao lokalne vijesti i tako ulazio u izraelsku psihu, piše Wall Street Journal.

No prije svega, Hamas sada mora preživjeti smrtonosne protunapade Izraela. Već je došlo do ogromnih razaranja u velikim dijelovima Gaze i smrti oko 17.700 Palestinaca.

Izrael tvrdi da planira uništiti vodstvo Hamasa u Pojasu Gaze, uključujući i Sinwara, i spriječiti ih da ikad više prijete izraelskim zajednicama. Ipak, sada se izraelska vlada suočava sa sve većim pritiskom da surađuju sa Sinwarom radi oslobođenja preostalih talaca: - On zna da je ovo naša slaba točka i da će Izrael platiti visoku cijenu, kaže Bitton.

Sinwarov način rada, otkako je 2017. postao vođa Hamasa u Gazi, bio je stalno podsjećati Izrael da je u sukobu s Palestincima, u jednom trenutku konstruktivno surađujući, a u idućem tražeći nasilna sredstva za svoje političke ciljeve.

Tijekom nedavnih pregovora o taocima, na nekoliko je dana prekinuo komunikaciju kako bi izvršio pritisak na Izrael da pristane na pauzu koja bi Hamasu dala vrijeme za pregrupiranje. Kada su taoci pušteni, pušteni su svaki dan u serijama, a ne odjednom, što je stvaralo svakodnevni osjećaj tjeskobe u izraelskom društvu.

Sinwar je tada egipatskim pregovaračima rekao da rat neće brzo završiti. On je trenutno glavni donositelj odluka u Hamasu. Nakon prekida primirja, Hamas je rekao da imaju taoce koji su vojnici i civile koji služe u vojsci te da ih neće pustiti dok Izrael ne okonča svoje napade. Rekli su da su spremni osloboditi sve taoce u Gazi za sve palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima, a njih je više od 7000.

Izraelska strategija za izvlačenje preostalih talaca usmjerena je na osvajanje bojnog polja. Teorija izraelskih dužnosnika je da je Hamas bio spremniji pregovarati o oslobađanju žena i djece jer je Izrael napao Gazu i vršio vojni pritisak na Hamas. Izraelske snage su ovoga tjedna opkolile kuću Yahye Sinwara u Khan Younisu, no to je uglavnom simboličan potez jer se smatra da se on skriva na nekom drugom mjestu, pod zemljom.

Kada je Sinwar bio oslobođen 2011. godine, smatrao je da je Hamas trebao više pritisnuti Izrael da oslobodi Palestince odgovorne za bombaške napade. Nakon što je oslobođen, Sinwar je rekao da će raditi na tome da ih oslobodi. - To je osobno, rekao je Mkhaimer Abusada, Palestinac koji je prije rata predavao političke znanosti na Sveučilištu Al Azhar u Gazi.

image

Yahja Sinwar

Mohammed Abed/Afp/Profimedia

Izraelski mirovni aktivist koji je pomogao u postizanju sporazuma iz 2011., Gershon Baskin, rekao je da je malo vjerojatno da će Izrael popustiti Sinwarovom zahtjevu i pustiti Palestince koje smatra najopasnijima. - Sinwar je primarni razlog zašto oni na to ne bi pristali. Jednom su napravili tu grešku, kaže Baskin.

Prije služenja svoje kazne, Sinwar je bio blizak s osnivačem Hamasa Ahmedom Yasinom, koji je i sam pušten 1985. u razmjeni zarobljenika. Tada je oslobođeno više od 1000 zarobljenika u zamjenu za tri izraelska vojnika. Sinwar je sa svojim mentorom tada radio na lovu na palestinske doušnike za koje su sumnjali da rade s Izraelom. Policija za unutarnju sigurnost koju je Sinwar uspostavio bila je preteča Hamasovog vojnog krila.

1989. je Sinwar rekao da planira uspostaviti jedinice koje bi provodile napade na Izrael. Bio je umiješan u otmicu i ubojstvo dvojice izraelskih vojnika te ubojstvo četiri Palestinca. Dobio je višestruke doživotne kazne i proveo 22 godine u zatvoru.

Hada je Sinwar zatvoren, Hamas je još bio u povojima. Godine kada je uhićen, Hamas je izdao povelju o načelima koja je uključivala i cilj: uništenje Izraela.

Bio je utjecajan čak i u zatvoru. Zatvorenici su u Hamasu jedna od četiri baze moći, uz članove na Zapadnoj obali, u Gazi i u dijaspori, smatraju izraelski dužnosnici i neovisni istraživači. Izrael drži zatvorenike iz istih frakcija u različitim dijelovima zatvora. Članovi Hamasa uspostavljaju hijerarhije unutar zatvora slične svojim vanjskim strukturama, a u svakom zatvoru biraju vođu i čelnu osobu, kažu bivši izraelski zatvorski dužnosnici.

2000. godine su Palestinci ustali protiv Izraela na Zapadnoj obali i u Gazi nakon što su propali mirovni pregovori o stvaranju palestinske države. Hamas se tada uključio u pobunu, a Sinwarova uloga u tom nasilju, nije jasna, ako je uopće i imao ulogu tada.

Čini se da je on 2004. godine imao neke neurološke probleme: nejasno je govorio i teško hodao, kaže Bitton. Liječnici su otkrili da ima apsces u mozgu koji mu je ugrožavao život. Hitno su ga prevezli u bolnicu na operaciju, a nakon nje se vratio u zatvor i zahvalio liječnicima što su mu spasili život.

Izraelskim se dužnosnicima činilo da Sinwar želi, barem kratkoročno, zaustaviti nasilje. Na kraju palestinskog ustanka 2005. godine, izraelski je novinar intervjuirao Sinwara u zatvoru. On mu je rekao da bi Hamas bio otvoren za dugoročni prekid vatre s Izraelcima, ali nikada neće prihvatiti Izrael kao državu. Tada je rekao da razumije da Hamas ne može vojno poraziti Izrael.

Operativci Hamasa su 2006. godine iznenadili izraelske vojnike na granici Pojasa Gaze i oteli 19-godišnjeg Gilada Shalita. Jedna od osoba koje su organizirale tu otmicu bio je Sinwarov mlađi brat Mohammed.

Izrael je na kraju u zamjenu za vojnika Shalita pustio iz zatvora neke Palestince koji su se smatrali opasnima, uključujući i samog Sinwara.

- Njegovo puštanje bila je najgora pogreška u povijesti Izraela, rekao je muškarac koji ga je ispitivao dok je bio u zatvoru.

Nakon izlaska iz zatvora, Sinwar je stigao u sasvim drugačiji Pojas Gaze. Ponovno je izvršio utjecaj unutar Hamasa.

Javno je rekao da je Hamas predan oslobađanju svakog palestinskog zatvorenika u izraelskim zatvorima. 2021. godine je Sinwar osvojio drugi mandat kao vođa Hamasa u Gazi, ponovno obećavši da će osloboditi palestinske zatvorenike. U svibnju te godine je Hamas ispalio rakete na Jeruzalem, što je izazvalo 11-dnevni sukob.

Razaranje uzrokovano tim sukobom stvorilo je osjećaj da je Hamas odvraćen i da Sinwar neće pokušati napasti jer je usredotočen na ekonomsku izgradnju Pojasa Gaze. No 7. listopada se pokazalo da to nije točno.

Amos Gilead, bivši izraelski viši dužnosnik obrane, smatra da je Sinwar napravio dvije greške: mislio je da će napad izazvati regionalni rat u koji će se uključiti Iran i Hezbollah, te da Izrael neće napasti Gazu da ubije vodstvo Hamasa.

- Sada je njegova strategija dobiti na vremenu. Ali mi nemamo drugog izbora osim uništiti ga, kaže Gilead za Wall Street Journal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 04:30