‘SRAMOTNO‘

Scholz napao AfD zbog Putina: ‘Kakvi znakovi neonacizma?‘

‘Sramotno je što ste dobili takvu pohvalu od ruskog predsjednika‘, rekao je kancelar u Bundestagu

Vladimir Putin i Olaf Scholz

 Kay Nietfeld/Dpa Picture-alliance Via Afp

Njemački kancelar Olaf Scholz opisao je u četvrtak pohvale ruskog predsjednika Vladimira Putina krajnje desnoj stranci Alternativa za Njemačku (AfD) kao „sramotne“.

„Sramotno je što ste dobili takvu pohvalu od ruskog predsjednika“, rekao je kancelar u Bundestagu, donjem domu njemačkog parlamenta, nakon upadica članova AfD-a. „Vi ste se za to potrudili, a građani će znati što da misle o tome“, dodao je.

Putin je u srijedu rekao da će „surađivati sa svima onima koji žele surađivati s Rusijom", uključujući AfD, uz koji se veže niz skandala koji povezuje njegove glavne kandidate za ovotjedne izbore za Europski parlament s Moskvom.

Na konferenciji za novinare u Sankt Peterburgu s velikim međunarodnim novinskim agencijama, uključujući dpa, Putin je rekao da ne vidi „znakove neonacizma u postupcima AfD-a“.

„Ne vidimo ništa zabrinjavajuće“, dodao je odgovarajući na pitanje o protuustavnim tendencijama stranke.

Iako Rusija i AfD nemaju „sustavne odnose“, Moskva bi podržala svakoga tko želi normalne veze s Rusijom, rekao je Putin.

Predsjednici AfD-a Tino Chrupalla i Alice Weidel suočili su se s kritikama zbog posjeta Rusiji prije nego što je Putin započeo invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Prema nacionalnim anketama u Njemačkoj AfD je nedavno dosegao 20 posto glasova zbog nezadovoljstva Scholzovom trostranačkom koalicijom, ali novo istraživanje pokazuje da je potpora AfD-u pala ispod 16 posto u posljednjem tjednu predizborne kampanje nakon niza kontroverzi.

Na razini savezne države Tiringije, kao i u susjednim državama Saskoj i Saska-Anhaltu, AfD je proglašen krajnje desnom ekstremističkom strankom.

Na nacionalnoj razini, njemačka obavještajna agencija smatra AfD krajnje desnom ekstremističkom strankom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 22:01