FORBESOVA LISTA

Sankcije ih nisu ni taknule: Ruski oligarsi lani nagomilali nove milijarde, zarađuju na sve strane

Ukupno bogatstvo povećalo se na 505 milijardi dolara za razliku od 353 milijarde zabilježene u 2022. godini

Andrei Melnichenko

 Tass/Ddp Usa/Profimedia/Tass/ddp Usa/profimedia

Forbes Rusija objavio je najnoviji popis ruskih milijardera čije je bogatstvo poraslo za 152 milijarde dolara u odnosu na prošlu godinu. Na listi su navedena imena 110 službenih milijardera, što je 22 više u odnosu na prošlu godinu, a popis bi bio i duži da se pet milijardera nije odreklo ruskog državljanstva, prenosi Reuteres.

Ukupno bogatstvo povećalo se na 505 milijardi dolara za razliku od 353 milijarde zabilježene u 2022. godini što pokazuje da se Rusi oporavljaju od golemih gubitaka koje su doživjeli neposredno nakon početka rata u Ukrajini. Ruskog državljanstva odrekli su se osnivač DST Globala Yuri Milner, osnivač Revoluta Nikolay Storonsky, osnivač Freedom Financea Timur Turlov i suosnivači JetBrainsa Sergej Dmitriev i Valentin Kipyatkov.

- Na prošlogodišnje rezultate utjecala su i apokaliptična predviđanja o ruskom gospodarstvu, navode iz Forbesa te dodaju da je ukupno bogatstvo ruskih milijardera 2021., prije početka rata, iznosilo 606 milijardi dolara.

Nakon što je Vladimir Putin naredio ulazak trupa u Ukrajinu 24. veljače prošle godine, Zapad je uveo najstrože sankcije ruskom gospodarstvu i najbogatijim ljudima u pokušaju da tako kazni Rusiju za pokrenuti rat. Putin je na to rekao da Zapad pokušava uništiti Rusiju, konstantno hvaleći neuspjeh sankcija da unište gospodarstvo ili zaustave priljev luksuzne robe u zemlju.

Pod pritiskom zapadnih sankcija rusko gospodarstvo pokazalo je pad od 2,1 posto u prošloj godini, no unatoč tome uspjeli su prodati naftu, metale i druge prirodne resurse na globalnom tržištu, posebice u Kini, Indiji i Bliskom istoku.

Međunarodni monetarni fond ovog je mjeseca povisio svoju prognozu rasta Rusije u 2023. godini s 0,3 na 0,7 posto, ali je smanjio predviđanja za 2024. s 2,1 na 1,3 posto zbog toga što očekuju da će manjak radne snage i egzodus zapadnih kompanija naštetiti gospodarstvu zemlje.

Cijena nafte Urals, žile kucavice ruskog gospodarstva, u 2022. iznosila je 76,09 dolara po barelu u odnosu na 69 dolara u 2021. godini. Osim nafte, cijene gnojiva su također bile visoke.

Andreja Meljničenka, koji se obogatio na gnojivima, Forbes je uvrstio na vrh popisa najbogatijih Rusa s procijenjenom vrijednošću od 25,2 milijarde dolara, što je dvostruko više od njegove vrijednosti prošle godine. Vladimir Potanin, predsjednik i najveći dioničar Nornickel-a, najvećeg svjetskog proizvođača paladija i rafiniranog nikla, drugi je najbogatiji Rus s bogatstvom od 23,7 milijardi dolara.

Vladimir Lisin, koji kontrolira čeličanu NLMK i koji je prošle godine bio je najbogatiji, sad se nalazi na trećem mjestu Forbesove liste s bogatstvom od 22,1 milijarde dolara. Mnogi ruski milijarderi zapadne su sankcije smatrali pogrešnim, pa čak i rasističkim alatom.

Mala skupina tajkuna gradila je bogatstvo dok se raspadao Sovjetski Savez, a privatizacijski ugovori dodatno su ih gurnuli među superbogate zbog čega su postali odbojni brojnim osiromašenim Rusima. Pod Putinom, nekima od prvobitnih oligarha poput Mihaila Hodorkovskog i Borisa Berezovskog imovina je oduzeta. Ona se sad nalazi pod kontrolom državnih tvrtki koje često vode bivši špijuni.

Nova ruska imena na Forbesovoj listi uključuju milijardere koji su zaradili u grickalicama, supermarketima, kemikalijama, građevini i farmaceutskim proizvodima što ukazuje da je domaća potražnja u Rusiji ostala snažna unatoč sankcijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:34