TOČKA PREOKRETA

Novi svjetski superbogataši imaju više od 150 milijardi dolara, a za taj golemi novac uopće nisu morali raditi!

Najveći rast imovine zabilježen je u europskim tvrtkama

Jahte u Monacu

 Stuart Pearce/Imagesource/Profimedia

Novi globalni superbogataši ove su godine prvi put u devet godina, koliko švicarska banka UBS provodi istraživanje, više imovine naslijedili nego što su zaradili. Financial Times piše kako su 84 milijardera stvorilo bogatstvo od 141 milijardu dolara, dok su 53 milijardera naslijedilo 10 milijardi više od toga.

- Novi milijarderi koji su iskovani tijekom ovogodišnjeg razdoblja istraživanja akumulirali su više bogatstva kroz nasljeđe nego kroz poduzetništvo. To je tema za koju očekujemo da ćemo je više vidjeti u sljedećih 20 do 30 godina s obzirom na to da više od tisuću milijardera svojoj djeci daje procijenjenih 5,2 bilijuna dolara - rekao je Benjamin Cavalli, UBS-ov voditelj globalnog upravljanja imovinom strateških klijenata.

Ista je studija pokazala da je broj milijardera diljem svijeta od travnja 2022. do travnja ove godine narastao s 2376 na 2544. Najveći rast imovine zabilježen je u europskim tvrtkama usmjerenim na potrošače.

- Veliki prijenos bogatstva sada stvarno dobiva na zamahu - istaknuo je Max Kunkel, glavni investicijski direktor za globalno obiteljsko i institucionalno bogatstvo pri UBS-u.

Dodaje kako rezultati istraživanja ipak ukazuju na relativno usporavanje stvaranja bogatstva što sugerira da je teže stvoriti bogatstvo u okruženju visokih kamata te ekonomske i geopolitičke neizvjesnosti.

Geopolitika i moguća recesija

Čak 62 posto milijardera je upravo ‘geopolitiku‘ navelo kao svoju najveću poslovnu brigu, koja ih muči više od inflacije i mogućnosti recesije u SAD-u. Ipak, ti se odgovori razlikuju među generacijama - Kunkel je primijetio da su bogataši prve generacije više usredotočeni na moguću recesiju u SAD-u i druge neposredne prijetnje.

Prva i druga generacija bogataša ne slažu se ni po pitanju preferiranih vrsta imovine. Veća je vjerojatnost da će stariji ulagači planirati proširiti svoj raspon ulaganja na fiksni prihod i privatne kredite, dok su mlađi ulagači i dalje skloniji javnom i privatnom kapitalu.

- Sljedeća generacija više razmišlja o dugoročnom riziku, i geopolitički i inovacijski - zaključuje Kunkel.

Matthew Fleming, partner u londonskom upravitelju bogatstva Stonehageu Flemingu, kaže da je moguće da je prošlo razdoblje velikog stvaranja bogatstva. Njihovo interno istraživanje bilo je tek djelomično u skladu s UBS-ovim. Pokazalo je, naime, da je geopolitika bila među najvažnijim odlukama o ulaganju pojedinaca ultravisoke neto vrijednosti, dok su mlađe elite vjerojatnije razmatrale društveni utjecaj svoje imovine nego njihovi roditelji. Istraživačka tvrtka Cerulli Associates procjenjuje da će samo u SAD-u do 2045. biti naslijeđeno oko 73 bilijuna dolara.

- Dobro je što odgovorni skrbnici preuzimaju veliko bogatstvo u ovo vrijeme. Ključno je osigurati da sljedeća generacija bude spremna nositi se s odgovornošću na ispravan način - rekao je Fleming za Financial Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:05