PREŽIVJELI DJEČAK:

'Sakrivali smo se, a Breivik nas je dozivao: Ja sam policajac, imam brod na uglu otoka. Pucao je na one koji bi mu prišli'

 AFP

NOVO 22:12 >> Norveški odgovor na nasilje je još više otvorenosti i još demokracije - izjavio je premijer Norveške Jens Stoltenberg u svom govoru koji je održao na temu napada koje je izvršio Anders Breivik. Premijer je odbacio špekulacije o lošem radu sigurnosnih službi, ali je potvrdio kako je u tijeku interna istraga.

Prema izjavama norveških policajaca Breivik se dobrovoljno predao policajcima dignuvši ruke u zrak.

21:31 >> Jedan od preživjelih, petnaestogodišnji Jo Granli Kallset ispričao je kako ih je Breivik zavaravao i mamio iz njihovih skloništa, kako bi ih lakše pobio: 'Ja sam policajac, imam brod na uglu otoka'. Nisu ga stigli niti pozdraviti, a on je već počeo pucati, svjedoči Jo Granli Kallset (15), jedan od preživjelih. Kallseta su meci promašili za nekoliko centimetara, a spasio se tako što se bacio u more. Plivao je sat vremena prije nego ga je skupio spasilački brod. Preživjela je i njegova djevojka, iako je u pucnjavi bila ranjena u prsa.

Šefica norveške tajne službe Jane Kristiansen izjavia je kako nema dokaza da je masovni ubojica Anders Behring Breivik surađivao s ekstremnim desničarskim organizacijama u Velikoj Britaniji . Ona vjeruje da je Breivik, koji je priznao da je počinio krvorpoliće u kojemu je život izgubilo 76 ljudi, djelovao sam.

- U ovom trenutku nemamo dokaza niti indikacija da je Anders Breivik dio masovnijeg pokreta, da je bio povezan s drugim ćelijama, niti da postoje druge ćelije - izjavila je Kristiansen.

Podsjetimo, Anders Breivik je na saslušanju rekao kako postoje još dvije ćelije koje su spremne napasti. Također, britanski je Telegraph jutros objavio bio kako je Breivik bio u kontektu s članovima desničarske Engleske obrambene lige (EDL) te ih pohvalio na 'dobrom radu'.

- U ovim mračnim vremenima čitava Europa gleda vas u potrazi za inspiracijom, hrabrosti pa čak i nadom da možemo zaustaviti ovaj zli trend islamizacije cijelog kontinenta. Samo sam želio reći nastavite s dobrim radom. Lijepo je vijeti da i ostali vode brigu o svojoj zemlji i ostavštini - napisao je Breivik članovima EDL-a. Imao ih je više od 600 među prijateljima na Facebooku.

Koristeći ime Andrew Brewick, Breivik je svoj manifest kao i poveznicu na njegov video na YouTubeu poslao na spomenutih 1000 adresa u petak, svega sat i 17 minuta prije no što je njegova bomba detonirala u Oslu. Svakom se primatelju poruke obratio s 'Zapadnoeuropski rodoljube' i napisao: Ovo je dar za tebe... Molio bih te da ovu knjigu pošalješ svima koje znaš...

Komunikacija s EDL-om naglo je prekinuta dan prije dvostrukog napada.

Stephen Lennon, vođa EDL-a, naglasio je kako nitko od članova nije upoznao Breivika, no predvidio je slične pokolje u Britaniji.

- Znam kako su ljudi zgađeni prijetnjom islama. Ovo nije prijetnja već činjenica da će se kroz pet do deset godina i Englezi odlučiti na tako nešto - rekao je Lennon

Breivikov je odvjetnik Geir Lippestad u utorak izjavio kako sve upućuje na to da je njegov klijent potpuno lud. Šefica tajne službe međutim misli drugačije.

- Jasno je da je riječ o psihički zdravoj osobi jer je predugo bio fokusiran i vrlo je precizno djelovao. Mislim da je riječ o zloj osobi - zaključila je Kristiansen.

Breivik se trenutačno nalazi u osmotjednom pritvoru od čega će prva četiri tjedna provesti u samnici pod strogom stražom i prismotrom kako ne bi počinio samoubojstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 04:25