SVI U ROVOVE

Sada na bojišnicu stiže i njihova kažnjenička bojna, u Kijevu na snazi zakon šutnje: ‘Do zime ćemo ih ugušiti!‘

Ukrajincima nedostaje ‘žive sile‘ na bojištu, pogotovo jer i Rusija nastoji dovesti nove snage

Donjecka oblast, pripadnici ukrajinske vojske u rovovima
 

 Aa/abaca/abaca Press/profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Nakon novog zakona o mobilizaciji koji je u travnju 2024. godine potpisao predsjednik Volodimir Zelenski, u Ukrajini se "stabilizirao priljev novih vojnika", navodi kijevska Ukrajinska pravda.

Tempo mobilizacije od svibnja je, kako pak navodi The New York Times, oko 30 tisuća novih vojnika mjesečno, pa se računa da ih je već sada oko 150 tisuća spremno da zauzme svoje mjesto na bojištu.

Ukrajinski mediji navode da će zbog toga do zime "Rusi izgubiti dominaciju" te da do tog vremena treba "ugušiti" rusko napredovanje koje, tvrde i zapadni vojni analitičari, gubi na zamahu, kao i da bi se, ističu pak ukrajinski vojni analitičari, na proljeće 2025. godine moglo razmišljati i o novoj kontraofenzivi, pogotovo na zahtjevnom južnom pravcu, prema Azovskom moru, koja je zapela još na ljeto prošle godine.

Ukrajincima nedostaje "žive sile" na bojištu, pogotovo jer i Rusija nastoji dovesti nove snage.

Nedavno je zapovjednik stožera ukrajinske vojske Oleksandr Sirski u razgovoru za londonski The Guardian kazao da je Rusija "napala Ukrajinu" sa snagama od oko 100 tisuća vojnika, a sada ih je na bojištu angažirano 520 tisuća te do kraja 2024. godine Rusi planiraju povećati taj broj na čak 690 tisuća vojnika.

Rusi su, kako navodi neovisni portal Meduza, krajem proljeća i početka ljeta imali prednost u ljudstvu od preko 1,5 do gotovo dva puta, a nakon što je Vladimir Putin još jednom "ispraznio kaznionice" u zamjenu za amnestiju (ovog puta regrutirao je i žene kriminalce) te povećao plaće "ugovornim vojnicima", uz obećanje većih "doprinosa" i nekih novih beneficija za obitelji poginulih i ranjenih vojnika, priljev vojnika se ustabilio.

Prema navodima portala Meduza, rusko ministarstvo obrane pohvalilo se da u prvih šest mjeseci ove godine ima čak 190 tisuća novih vojnika pod ugovorom, što je manje nego 2023. godine, ali dovoljno da se pokriju veliki gubici koje Rusija ima na bojištu.

Sada je i Ukrajina, piše strane.ua, pribjegla zatvorenicima. Iako Kijev ne želi reći koliko je vojnika mobilizirano, neki izvori navode da će i Ukrajinci na bojište do kraja godine poslati preko 200 tisuća vojnika.

Oleksandr Sirski zalaže se za učinkovitu i veliku mobilizaciju u Ukrajini jer bez nje se, kako kaže, "ne mogu stvoriti nove rezerve i brigade". General navodi da Rusi imaju prednost u tehnici, i to jedan prema dva ili čak jedan prema tri.

Od početka agresije Rusi su broj tenkova s 1700 povećali na 3500, oklopnih transportera s 4500 na 8900, a u ovom trenutku imaju i tri puta više artiljerijskog oruđa. Prema navodima Ukrajinske pravde, prvi zrakoplovi F-16 se neće koristiti za operacije na teritoriju Rusije.

Priznao je da su Rusi imali određene uspjehe na bojištu, ali su ti "uspjesi taktičke naravi te operativnog prodora ipak nema". Po njemu, sve se svodi na "lokalne dobitke".

- Protivnik nije ostvario željeni napredak, pogotovo kada je u pitanju pokušaj stvaranja tzv. sanitarne zone uz rusku granicu prema Belgorodu, odnosno zauzimanja grada Harkiva i dijelova oko grada Sumija. Njihov prodor na tom pravcu nije uspio - kaže Sirski.

Ruska vojska ima inicijativu već gotovo deset mjeseci, ali ipak za to vrijeme nije uspjela osvojiti veća područja. Uglavnom je imala uspjehe oko Donjecka, ali je zaustavila ukrajinsku protuofenzivu na jugu.

Ukrajinci su zadovoljni jer nisu imali većih teritorijalnih gubitaka.

Za sada su uspjeli onemogućiti rusku ofenzivu na Harkiv, odnosno Rusima nije (za sada) uspjelo stvoriti tzv. sanitarnu zonu uz rusku granicu, što je još početkom godina najavljivao Vladimir Putin, da bi onemogućili upade i napade na ruska pogranična područja, pogotovo gradove Belgorod i Kursk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. kolovoz 2024 22:57