BAŠ IH JE POGODILO

Ruski dužnosnici bijesni zbog napada na Krimski most: ‘Osveta stiže, Ukrajina mora biti uništena!‘

Ukrajina još nije izravno preuzela odgovornost za snažnu eksploziju na Krečkom mostu, ruskom cestovnom i željezničkom mostu prema Krimu

Satelitska snimka eksplozije na gorućem Krečkom mostu

 Handout/Afp

Neki ruski dužnosnici pozvali su na osvetu zbog eksplozije koja je u subotu teško oštetila Kerčki most koji povezuje Krim i Rusiju.

Potvrdio je to i Sergej Aksjonov, guverner Krima, imenovan iz Kremlja, govoreći da su "naravno, sada povišene emocije i postoji zdrava želja za osvetom."

Novinska agencija AFP citirala je ruskog dužnosnika u okupiranoj ukrajinskoj regiji Herson Kirila Stremousova, koji je rekao: "Svi čekaju osvetnički udar i izgleda da će on doći."

Javio se i Vladimir Rogov, proruski čelnik u okupiranom dijelu Zaporožje, koji je poručio da "teroristička Ukrajina mora biti uništena".

Ukrajina još nije izravno preuzela odgovornost za snažnu eksploziju na Krečkom mostu, ruskom cestovnom i željezničkom mostu prema Krimu, omraženom simbolu ruske okupacije i ključnoj logističkoj prometnici prema ruskim trupama u južnoj Ukrajini. Eksplozija je navodno izvedena kamion-bombom, a Rusi smatraju da je riječ o terorističkom napadu.

Prema informacijama iz Rusije, tri su osobe poginule u eksploziji, vjerojatno putnici automobila u blizini kamiona koji je eksplodirao. Na gornjoj razini mosta zapalilo se i sedam vagona cisterni vlaka od 59 vagona koji su se kretali u smjeru poluotoka.

Rusija je ranije prijetila odmazdom za svaki napad na most. Sumnja se da bi subotnji napad na Zaporožje, na jugoistoku Ukrajine, u kojem je ubijeno najmanje 17 ljudi u noćnom raketnom napadu, mogao biti povezan s ruskom odmazdom, ali neki ruski dužnosnici najavljuju da bi do osvete tek trebalo doći. Oštećene su stambene zgrade i ceste u stambenoj četvrti, prema informacijama s terena.

Anton Geraščenko, viši predsjednički savjetnik Volodimira Zelenskog, rekao je da je 40 ozlijeđenih, ali da su te brojke samo preliminarne.

Nakon subotnje eksplozije na mostu ograničeni se cestovni promet nastavio deset sati poslije, a rusko ministarstvo prometa odobrilo je ponovno pokretanje željezničkog prometa. Ruski bi ronioci u nedjelju trebali ispitati razmjere štete, a točni nalazi će se znati krajem dana.

Most, koji je Rusija izgradila nakon preuzimanja Krima 2014. godine, a dugačak je 19 kilometara i koštao gotovo 4 milijarde dolara, glavna je arterija za ruske snage koje kontroliraju veći dio južne ukrajinske regije Herson i za rusku pomorsku luku Sevastopolj, čiji je guverner rekao mještanima: "Ostanite mirni, bez panike."

Putin je u subotu potpisao dekret kojim se nalaže pojačano osiguranje mosta, kao i infrastrukture koja opskrbljuje Krim električnom energijom i prirodnim plinom te je naredio istragu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nije se osvrnuo na eksploziju mosta u video obraćanju u subotu, rekavši samo da je vrijeme na Krimu bilo oblačno, ali i toplo.

"No koliko god bilo oblačno, Ukrajinci znaju ... naša je budućnost sunčana", rekao je. "Ovo je budućnost bez okupatora, na cijelom našem teritoriju, posebno na Krimu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 03:41