SIGURNOSNA SLUŽBA

Ruski FSB tvrdi: ‘Znatan porast ukrajinskih napada na ruskom teritoriju uz granicu‘

Riječ je ponajprije o Belgorodskoj oblasti, koja graniči s Harkivskom, gdje su snage Kijeva od rujna oslobodile tisuće četvornih kilometara

Ilustracija

 Dimitar Dilkoff/Afp

Ruska sigurnosna služba (FSB) upozorila je u nedjelju na "znatan porast" ukrajinskih napada iz vatrenog oružja na ruskom teritoriju uz granicu s Ukrajinom, u kojima je jedna osoba poginula a pet je ranjeno proteklog tjedna.

"Od početka listopada broj napada ukrajinskih postrojba na rusko pogranično područje znatno je porastao", ističe se u priopćenju FSB-a koji je nadležan i za kontrolu granice.

Riječ je ponajprije o Belgorodskoj oblasti, koja graniči s Harkivskom u Ukrajini, gdje su snage Kijeva od početka rujna oslobodile tisuće četvornih kilometara teritorija, sve do granice. Na meti su i ruske oblasti Brjanska i Kurska, navodi FSB.

"Proteklog tjedna zabilježeno je više od 100 napada na 32 naseljena mjesta, u kojima su upotrijebljeni višecjevni raketni bacači, topništvo, minobacači i dronovi", dodaje.

Kako navodi FSB, "jedan mještanin je ubijen a pet je ranjeno, među njima dijete" u tim ukrajinskim granatiranjima u kojima su srušene dvije trafostanice, jedanaest stambenih zgrada i dvije upravne.

Oštećeno je i osam graničnih kontrolnih prijelaza, navodi isti izvor.

Ruska područja su bila gađana više puta u zadnjih sedam mjeseci.

Dana 12. rujna u napadu na ruski granični prijelaz jedna je osoba poginula, četiri su ranjene i oštećene su stambene zgrade i dalekovodi.

U srpnju je ruska vojska optužila Kijev da je raketirao Belgorod, upravno središte istoimene oblasti. U travnju su ukrajinski helikopteri napali, tvrde Rusi, skladište nafte četrdesetak kilometara od granice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 02:58