‘SLOBODA ZA RUSIJU‘

Ruski dobrovoljci bore se za Ukrajinu. S njima je Igor Volobujev (50), bivši potpredsjednik Gazprombanke

Ova postrojba Rusa koji se bore na strani Ukrajine smatra se odgovornom za desetak požara podmetnutih u regrutnim centrima u Rusiji

Igor Volobujev

 Not specified/WillWest News/Profimedia

Želimo zajednički zaustaviti rat i donijeti mir Rusiji. Putinov režim mora biti srušen. Stop toleriranju tiranina. Pridružite se našoj postrojbi, poručuje nepoznata mlada žena s videosnimke koja se pojavila ovaj tjedan. Žena s dugom svijetlom pletenicom prebačenom preko grudi odjevena je u maskirnu uniformu. Lice joj je skriveno maskom, u procijepu između maske i kape vide se samo oči i manji dio čela i nosa. Sjedi za stolom, a na stolu je automatska puška koju drži dlanovima u rukavicama. Iza nje je bijelo-plava zastava, obilježje Rusa koji se protive ratu u Ukrajini.

Ruski vojnici mijenjaju stranu i pridružuju se ruskoj legiji koja se bori na strani Ukrajinaca, piše londonski The Times. Na videu je prva žena koja se pridružila postrojbi ukrajinske vojske Sloboda za Rusiju. "Ovdje sam da se osvetim", kaže mlada udovica, pozivajući druge ruske vojnike da joj se pridruže. Žena sa snimke prešla je na ukrajinsku stranu u svibnju nakon što je njezin muž, narednik u ruskoj vojsci, odbio povesti svoje ljude "na klanje". Ubili su ga vojnici lojalni čečenskom vođi Ramzanu Kadirovu, tvrdi ona. Moskva je iskusnog Kadirova poslala na front u Ukrajinu.

Legija Sloboda za Rusiju formirana je u Ukrajini u ožujku i vjeruje se da u svojim redovima ima stotine državljana Rusije i Bjelorusije. Među njima su i bivši ruski vojnici koji su promijenili stranu u ratu. U postrojbi je, među ostalima, Igor Volobujev (50), bivši potpredsjednik Gazprombanke, koji se nakon ruske invazije na Ukrajinu distancirao od ruskog predsjednika Vladimira Putina. Volobujev je rođen u Ukrajini, ali je veći dio života živio u Moskvi. "Došao sam ovamo braniti domovinu", poručio je. Ova postrojba Rusa koji se bore na strani Ukrajine smatra se odgovornom za desetak požara podmetnutih u regrutnim centrima u Rusiji.

image

Igor Volobujev

Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Većina pripadnika postrojbe Sloboda za Rusiju taji svoj identitet zbog straha za članove obitelji u Rusiji. Legija koristi zastavu s bijelim i plavim prugama, koju koriste i ruski prosvjednici protiv rata. Slična je službenoj ruskoj zastavi, ali je crvena pruga zamijenjena bijelom kako bi se uklonila svaka povezanost s "krvavim režimom" u Moskvi.

Smatra se da je od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače poginulo oko 35.000 ruskih vojnika. Ono što Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini podržava oko 70 posto Rusa. Međutim, pitanje je koliko ta brojka odgovara stvarnosti jer se mnogi ljudi boje priznati da se protive ratu, piše Times.

O legiji ruskih dobrovoljaca Sloboda za Rusiju, koji se bore na ukrajinskoj strani zajedno sa snagama predsjednika Volodimira Zelenskog, američki Newsweek pisao je još krajem ožujka kad je legija navodno već imala nekoliko stotina pripadnika. Većinom su to bili bivši ruski vojnici koji su pali u zarobljeništvo i potom odlučili promijeniti stranu. Ukrajinsko Ministarstvo obrane objavilo je da zapovjednici legije Sloboda za Rusiju posjećuju zatočene ruske vojnike "kako bi odabrali one koji žele služiti". Prvi dobrovoljci iz reda bivših ruskih vojnika već su počeli individualnu dodatnu obuku rukovanja bacačem granata NLAW, objavilo je ukrajinsko Ministarstvo. Ruski dobrovoljci su "izrazili zajedničku želju da povedu prvu bitku protiv pasa čuvara Putinova režima - kadirovaca", objavili su. To se odnosi na borce iz Čečenije koji su lojalni proruskom čečenskom predsjedniku Ramzanu Kadirovu, a koji su se pridružili ruskim snagama u Ukrajini.

Ukrajinske vlasti najkasnije od 10. ožujka pozivaju ruske ratne zarobljenike da se pridruže "oružanoj borbi protiv Putina i njegova režima". Bagnet, ukrajinska novinska kuća na ruskom jeziku, objavio je da je pridruživanje legiji dobrovoljno i da ruski ratni zarobljenici moraju podnijeti pismeni zahtjev. Zatim ih provjeravaju ukrajinske sigurnosne i protuobavještajne službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:40