PUTINOVI DOBROVOLJCI

Procurile šokantne fotografije ruskog bataljuna ‘Tigr‘, analitičar: ‘Slike govore više od riječi...‘

Putin zapravo uopće nema problema s kvantitetom vojnika, već prije svega s kvalitetom ratnika

Ruska bojna Tigr

 Ruska Bojna Tigr/Screenshot

Kada u modernim ratovima intenzivne borbe traju onoliko koliko traju ove u Ukrajini, one ne rezultiraju samo daleko većom potrošnjom streljiva od očekivane, ili golemim gubicima u opremi i vozilima — već one prije svega brzo iscrpljuju ljude, piše na svome specijaliziranom blogu Tom Cooper, austrijski analitičar zračnog ratovanja i povjesničar.

Drugim riječima: sve više trupa s obje strane ne samo da je ‘mrtvo umorno‘, nego je u međuvremenu i emocionalno iscrpljeno. Tu ipak prestaju sličnosti između Rusa i Ukrajinaca, napominje Cooper. Premda Rusija dnevno izgubi i do deset puta više vojnika nego Ukrajina, Putinov bazen iz koga može izvlačiti nove pijune za prvu crtu bojišta, neizmjerno je dublji.

Cooperov dojam jest kako Putin zapravo uopće nema problema s kvantitetom vojnika, već prije svega s kvalitetom ratnika. Ruski vojnici koji stižu u Ukrajinu tijekom posljednjih nekoliko tjedana uglavnom imaju preko 40 godina i nisu u najboljem fizičkom stanju. Cooperovoj tezi u prilog svakako ide i priča o bojni Tigr.

image

Ruska bojna Tigr

Ruska Bojna Tigr/Screenshot
image

Ruska bojna Tigr

Ruska Bojna Tigr/Ruska Bojna Tigr
image

Ruska bojna Tigr

Ruska Bojna Tigr/Ruska Bojna Tigr

Institut za proučavanje rata (ISW) već je pisao kako je Ruska Federacija pokrenula veliku akciju formiranja dragovoljačkih bojni u 85 ruskih regija. Novačenje za dragovoljačke bojne započelo je u lipnju, a intenziviralo se u srpnju. Nove dragovoljačke postrojbe nastaju svakodnevno. Sastoje se od otprilike 400 muškaraca, između 18 i 60 godina. Od novaka se ne traži prethodno iskustvo u vojnoj službi i proći će samo 30 dana obuke prije nego što krenu u Ukrajinu.

Jedna od takvih jest i gore spomenuta bojna Tigr. Fotografije i video snimke članova bojne Tigr jasno pokazuju kako su njeni članovi stariji od 50, a često i od 60 godina.

Ruski mediji 9. srpnja izvijestili su da "Tigr" regrutira dobrovoljce u Primorskom kraju, regiji na najjugoistočnijem djelu Ruske Federacije, na obalama Japanskog mora, koja graniči s Kinom i Sjevernom Korejom. Guverner Primorskog kraja izvijestio je da bojna Tigr uključuje samo stanovnike toga kraja i da ta regija ima najveći broj registriranih dragovoljaca u cijeloj Rusiji. Kandidati za bojnu „Tigr“ trebaju proći 30-dnevnu obuku koju provode časnici 155. brigade mornaričkog pješaštva na poligonima Bamburovo i Gornostaj. Oni koji se pokažu najboljima u procesu obuke dobit će bonus od 50.000 rubalja (860 američkih dolara), a svi vojnici dobit će isplatu od 150.000 rubalja (2.575 USD) nakon završetka obuke. Sredstva će se izvući iz proračuna Primorskog kraja, a pripadnici “Tigra” primat će mjesečnu plaću od 200.000 rubalja (3.430 dolara), a nakon rata imat će status vojnih veterana.

‘Takav sustav proizvesti će „vojnike“ daleko niže vojne spreme nego što ju imaju prosječni ročnici u ruskoj vojsci, a za njih će morati izdvojiti gotovo jednako novca kao i za profesionalne vojnike. To jasno sugerira kako ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje ne može nagovoriti ljude da se prijave u vojsku bez značajnih financijskih poticaja, kao i da nije spreman za opću mobilizaciju‘, zaključuje se u analizi ISW-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2023 10:45