PAKT ZA BUDUĆNOST

Rusija usred UN-a doživjela veliki poraz: Zemlje koje Moskva želi imati uz sebe nanijele su joj ozbiljan udarac!

Opća skupština UN-a odobrila Pakt o budućnosti

Sergej Veršinjin

 Luiz Rampelotto/Nurphoto Via Afp

Opća skupština UN-a usvojila je ključni dokument Summita budućnosti, tzv. Pakt o budućnosti, unatoč protivljenju nekoliko država među kojima se najviše isticala Rusija.

Summit of the Future održava se u New Yorku (22. - 23. rujna), a Pakt o budućnosti je izglasan već prvoga dana, javlja Reuters, nakon devet mjeseci pregovora. Rusija je pokušala opstruirati usvajanje Pakta o budućnosti na sjednici Opće skupštine UN-a, ali nije uspjela. Prema riječima ruskog predstavnika, zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Veršinjina, "nitko nije zadovoljan ovim paktom" te je predložio amandmane na dokument, ali ipak nije uspio iako je tvrdio da pakt "zastupa interese Zapada". Imao je primjedbe na 25 odredbi dokumenta, uključujući osiguravanje općeg pristupa seksualnom zdravlju i reproduktivnim pravima, navodi, pak, RSE. Ruski prijedlog podržalo je samo šest zemalja - Bjelorusija, Nikaragva, Sjeverna Koreja, Iran, Sudan i Sirija, a 15 država bilo je suzdržano.

No, kako navodi Associated Press, odbijanje Meksika i afričkih zemalja, s kojima Rusija nastoji izgraditi "savezničke i partnerske odnose" te je očekivala njihovu podršku, ocijenjeno je kao ozbiljan udarac Moskvi. No, Sergej Veršinjin je ipak na kraju izjavio da Rusija ne može prihvatiti dokument, odnosno, kako prenosi ruska prorežimska agencija Ria novosti, "dio odredbi o razoružanju, sudjelovanju nevladinih organizacija u radu UN-a i Uredu visokog povjerenika za ljudska prava". Rekao je da su koordinatori pripreme teksta u njega uključili samo ono što su diktirale zapadne zemlje. Prema njegovu mišljenju, kontroverzna pitanja u tekstu nisu riješena od samog početka do samog kraja.

"Zapravo, nitko od članova UN-a nije zadovoljan dokumentom", istaknuo je Veršinjin, iako je, unatoč pokušaju ruske blokade, Pakt izglasan velikom većinom jer su 143 zemlje glasovale za. Time je Opća skupština UN-a odobrila Pakt o budućnosti koji uključuje 56 odredbi vezanih uz klimatske promjene, rodnu nejednakost, siromaštvo, glad, nuklearno oružje i rizike korištenja umjetne inteligencije. Ključni dokument, Pakt za budućnost, nastao je posredovanjem Njemačke i Namibije, a obuhvaća sveopću reformu UN-a, teme održivog razvoja, međunarodne sigurnosti, suradnje u području znanosti, tehnologije i inovacija, probleme mladih i budućih generacija te transformacije globalnog upravljanja.

Osim toga, poduzet će se mjere koje mogu UN učiniti učinkovitijim i reformirati njegove institucije, uključujući i Vijeće sigurnosti UN-a. Naime, zahtjevi za potrebom reforme UN-a, posebice ukidanja prava veta u Vijeću sigurnosti, intenzivirani su u kontekstu rata Rusije, stalne članice Vijeća sigurnosti, protiv Ukrajine. I glavni tajnik UN-a António Guterres pozvao je na reforme UN-a. Prema njegovu mišljenju, to je potrebno kako bi zajednica država imala više mogućnosti za djelovanje u uvjetima brojnih kriza i ratova, ali i za postizanje veće pravde u svijetu. I njemački kancelar Olaf Scholz, kao predstavnik zemlje inicijatora, rekao je da ako se zemlje ne ujedine i ne ispune svoja obećanja, neće nam suditi samo povijest, nego i mladi ljudi diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 17:26