KIM YO JONG

Moćna sestra Kim Jong Una: ‘Američka pomoć Ukrajini je nevjerojatna pogreška i igranje vatrom‘

Jesu li oni stvarno u stanju nositi se s posljedicama dok se bezobzirno igraju vatrom protiv Rusije, koja je nuklearna supersila?, upitala je

Kim Yo Jong

 Vladimir Smirnov/Afp

Sjeverna Koreja, koja je optužena za ilegalnu isporuku oružja Rusiji, rekla je u nedjelju da je američka vojna pomoć Ukrajini u vrijednosti od 8 milijardi dolara "nevjerojatna pogreška" i igranje vatrom protiv nuklearne supersile Rusije.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je novu pomoć za vrijeme posjete ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Washingtonu kako bi pomogao Kijevu da se obrani, uključujući oružje većeg dometa koje će unaprijediti njegovu sposobnost da napadne Rusiju sa sigurnijih udaljenosti.

Kim Yo Jong, moćna sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una, izjavila je da Washington pojačava sukob u Ukrajini i dovodi cijelu Europu na rub nuklearnog rata.

"Sjedinjene Države i Zapad ne bi trebali odbaciti ili podcijeniti ozbiljno upozorenje Rusije", rekla je Kim u izjavi koju je objavila državna novinska agencija KCNA.

"Jesu li oni stvarno u stanju nositi se s posljedicama dok se bezobzirno igraju vatrom protiv Rusije, koja je nuklearna supersila?", upitala je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da bi mogao upotrijebiti nuklearno oružje ako bi Rusija bila pogođena projektilima i da bi svaki napad na nju uz podršku nuklearne sile smatrao zajedničkim napadom.

Pomoći Zelenskom da nastavi vojnu avanturu opasno je i neodgovorno kockanje, a najava novih osam milijardi dolara vojne pomoći bila je "nevjerojatna pogreška i glup čin", rekla je Kim.

Kim, koja ima položaj u vladajućoj Radničkoj stranci Sjeverne Koreje, često daje izjave o stajalištu Pjongjanga o političkim i sigurnosnim pitanjima za koje se vjeruje da ih je odobrio vrhovni vođa zemlje.

Sjeverna Koreja i Rusija dramatično su unaprijedile svoje veze u protekloj godini tako što su se njihovi čelnici dvaput sastali i dogovorili o "sveobuhvatnom strateškom partnerstvu" koje uključuje zavjet uzajamne obrane.

Sjeverna Koreja je poslala najmanje 16.500 kontejnera oružja u Rusiju od rujna prošle godine i Rusija je ispalila projektile iz tih pošiljki na Ukrajinu, rekle su Sjedinjene Države.

I Sjeverna Koreja i Rusija poriču bilo kakvu ilegalnu trgovinu oružjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 08:07