KRIVE SU SANKCIJE

Rusija se pohvalila novčanicom od 100 rublji, ali onda je uslijedio hladan tuš: ‘Odgađa se puštanje u opticaj‘

Novu novčanicu od 100 rublji ne prepoznaju je bankomati i brojači novca, a prilagodba se ne može napraviti

Predstavljanje nove novčanice

 Natalia Kolesnikova/AFP

Nova novčanica od 100 rublji, koju je predstavila ruska Središnja banka, uskoro će ići u opticaj, no pojavio se problem - ne prepoznaju je bankomati i brojači novca.

Kako je objavila ruska dnevna novina Kommersant, zbog sankcija Rusiji, u ovom trenutku ne može se napraviti prilagodba bankomata i drugih uređaja za novu novčanicu, budući da se radi o zapadnjačkim tehnologijama čiji je uvoz blokiran. Kako piše Kommersant, zbog toga će za prilagodbu, prema procjeni stručnjaka, trebati nekoliko godina.

Novčanicu od 100 rublji, na kojoj se nalazi spomenik sovjetskim vojnicima, 30. lipnja predstavio je viceguverner Središnje banke Sergej Belov. No, kako piše Kommersant, pozivajući se na stručnjake za tržište novca s kojima su razgovarali, te novčanice neće tako skoro biti u opticaju.

Banke, naime, moraju prilagoditi bankomate i brojače novca, što će biti vrlo teško, budući da su se vodeći proizvođači bankomata, NCR i Diebold Nixdorf, povukli s ruskog tržišta. Udruženje banaka Rusije je, prema pisanju ruskog dnevnika, upozorilo Središnju banku da je više od 60 posto bankomata u Rusiji proizvod tvrtki NCR i Diebold Nixdorf, kao i da je 100 posto ruskih bankomata uvezeno.

Zbog toga je rusko Udruženje banaka tražilo da se odgodi uvođenje nove novčanice. U njihovom pismu stoji da će, odlaskom dobavljača, biti neizvediva svaka nadogradnja softwarea za prepoznavanje novčanica.

image

Predstavljanje nove novčanice

Natalia Kolesnikova/AFP
image

Predstavljanje nove novčanice

Natalia Kolesnikova/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:07