‘BILI SU EFIKASNI‘

Rusi tvrde da su četiri svoja najmodernija aviona poslali na posebnu misiju u Ukrajini. Ukupno ih imaju pet

Neimenovani izvor navodi kako je povezivanje ovih borbenih aviona u "jedinstvenu informacijsku mrežu" povećalo njihovu efikasnost

Ruski borbeni avioni pete generacije Suhoj Su-57 u letu (arhivska fotografija)

 Alexander Vilf/Sputnik/Profi/Alexander Vilf/Sputnik/Profi

Ruska državna agencija RIA Novosti objavila je da su ruske snage tijekom rata u Ukrajini, koji ruski mediji prema diktatu Kremlja zovu "specijalna vojna operacija", koristile grupu od četiri višenamjenska borbena aviona pete generacije Su-57.

RIA Novosti pišu da im je "dobro obaviješteni izvor" kratko iznio osnovne detalje njihove operacije:

- U okviru specijalne vojne operacije Zračno-svemirske snage Ruske Federacije izvele su operaciju identifikacije i uništavanja protuzračnih sustava Ukrajine pomoću četiri najnovija višenamjenska lovca Su-57. Avioni su pritom bili povezani u informacijsku mrežu putem automatskih sustava veze, prijenosa podataka, navigacije i identifikacije u realnom vremenu, citira RIA neimenovani izvor.

Isti izvor navodi kako je povezivanje ovih borbenih aviona u jedinstvenu informacijsku mrežu povećalo njihovu efikasnost, a misija koju su izveli je također potvrdila njihov "smanjeni radarski odraz".

Nije prvi put da ih koriste

Ovo nije prvi put da ruski mediji pišu kako je Su-57 korišten u operacijama u Ukrajini. Naime, TASS je sredinom svibnja citirao također anonimni izvor prema kojem je ovaj napredni borbeni avion navodno bio uključen u rat već sredinom ožujka.

- Korištenje aviona Su-57 u Ukrajini je počelo dva do tri tjedna nakon početka Specijalne operacije. Zrakoplovi se kreću van zone aktivnosti neprijateljske protuzračne obrane i djeluju projektilima na ciljeve, kazao je tada izvor TASS-a.

Suhoj Su-57 je najmoderniji ruski borbeni avion, ujedno i jedini koji se može klasificirati kao borbeni avion pete generacije, što znači da koristi "stealth" tehnologiju koja mu omogućava smanjeni radarski odraz (iako zapadni analitičari dovode u pitanje koliko je zapravo manji njegov radarski odraz kada se uspoređuje s američkim borbenim avionima pete generacije - F-22 Raptorom i F3 Lightningom II). Nadalje, Su-57 opremljen je s dva motora AL-41F1 koji imaju trodimenzionalni vektorski potisak što znatno poboljšava njihove manevarske sposobnosti, a omogućuje im i superkrstarenje, odnosno postizanje nadzvučne brzine bez upotrebe forsaža. U planu je da se ti motori zamijene s još naprednijim izdelije 30 motorima, što se čak i prema ruskim informacijama neće dogoditi još nekoliko godina. U aktualnoj varijanti maksimalna brzina aviona je iznad 2 Macha (+2135 km/h), a pretpostavlja se da tijekom superkrstarenja ovi avioni mogu razviti brzinu od 1,3 Macha. Avion ima i N036 Bjelka radar koji koristi AESA tehnologiju, a zrakoplov može biti naoružan projektilima zrak-zrak, zrak-zemlja te protubrodskim projektilima, navode Rusi.

Mali broj aviona

No, činjenica je da Rusi nemaju puno Su-57-ica. Nakon 10 proizvedenih prototipova, Rusija je do danas, prema dostupnim podacima, proizvela tek 6 serijskih modela, od kojih se jedan srušio krajem 2019. godine. To znači da Zračno-svemirske snage Ruske Federacije trenutno raspolažu s pet Su-57-ica iz serijske proizvodnje, čiji su brojevi "01", "02", "52", "53" i "54".

Ukupno je za ruske potrebe naručeno 76 Su-57-ica koji bi trebali biti dostavljeni do 2028. godine, iako je uz aktualni tempo proizvodnje i zapadne sankcije upitno hoće li taj cilj biti postignut. Što se tiče eventualnog izvoza tih aviona, zasad nema prevelikog interesa među drugim državama, iako su Rusi tijekom proteklih godina najavljivali moguću prodaju Turskoj, nekim zaljevskim državama (UAE) te Alžiru. S Indijom su čak planirali razviti posebnu indijsku varijantu aviona, ali je New Delhi od tog projekta odustao.

I, čisto kurioziteta radi, Su-57-ice su u novom filmu"Top Gun: Maverick" vrlo očito poslužile kao inspiracija za "neprijateljske avione pete generacije" kojima su se suprotstavili Pete Mitchell i njegova ekipa.

Priredio: Ivan Zrinjski

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:02