ATENA NE ŠTEDI

Lani kupili Rafale, sada od Amerikanaca naručuju najmodernije borbene avione na svijetu: ‘Želimo 20 komada‘

Grčka, članica NATO-a, na obranu troši više od 2 posto bruto domaćeg proizvoda.

borbeni avion F-35A Lightning II

 Apfootage/Alamy/Alamy/Prof/Apfootage/Alamy/Alamy/Prof

Očekuje se da će Grčka sljedećih dana Sjedinjenim Državama poslati službeni zahtjev za kupnju 20 borbenih zrakoplova F-35 američke tvrtke Lockheed Martin, najavili su u četvrtak izvori iz ministarstva obrane.

Grčka, članica NATO-a, na obranu troši više od 2 posto bruto domaćeg proizvoda. Posljednjih je godina intenzivirala nabavu vojne opreme zbog obnovljenih napetosti sa svojim susjedom, povijesnom suparnicom i saveznicom u NATO-u, Turskom.

"Odgovarajući dokument je potpisan", naveo je jedan od izvora. Isporuka mlažnjaka započet će tokom 2027. ili 2028. godine.

Narudžbenica je potpisana, javlja i grčka državna televizija (ERT), te se očekuje da će biti dostavljena američkom veleposlanstvu u Ateni ovoga tjedna. Radi se o prvom koraku u procesu koji se sastoji od više faza.

Grčka i Turska desetljećima su u sukobu oko niza pitanja - od prelijetanja Egejskog mora, opsega njihovih kontinentalnih pojasa i pomorskih granica, do energetskih resursa i etnički podijeljenog Cipra.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis spomenuo je kupnju aviona F-35 tijekom svibanjskog posjeta Sjedinjenim Državama.

Atena je prošle godine od Francuske naručila 24 Dassaultovih aviona Rafale za 2,5 milijardi eura i tri mornaričke fregate s opcijom za četvrtu za oko 3 milijarde eura.

Državna televizija javlja da ministarstvo obrane želi također nastaviti s nabavom borbenih zrakoplova F-16.

Sjedinjene Države su u srijedu, dan nakon što je Ankara ukinula veto na članstvo u NATO-u Finske i Švedske, podržale potencijalnu prodaju američkih borbenih zrakoplova F-16 Turskoj, rekavši da će snažne turske obrambene sposobnosti ojačati obranu Saveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:38