ZELENSKI TRAŽI SANKCIJE

‘Rusi mobiliziraju nove idiote među kadetima kako bi ih poslali u krvoproliće u još jednoj ofenzivi‘

Zelenski je u video poruci u utorak navečer rekao da ukrajinske snage drže većinu područja koje Rusija pokuša osvojiti.

Zelenski u Buči.

 Ukraine Presidency/ukraine Presi/Zuma Press/Profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na daljnje sankcije protiv Rusije koje bi odgovarale težini njezinih vojnih "ratnih zločina" u Buči, gdje su pronađena trupla civila nakon povlačenja ruskih snaga.

Zelenski je u video poruci u utorak navečer rekao da ukrajinske snage drže većinu područja koje Rusija pokuša osvojiti.

Rekao je da je situacija najteža na istoku zemlje, u Donbasu i Harkivu.

Rusija šalje nove snage za novu ofenzivu u Ukrajini, rekao je.

"Znamo za pokušaje ruskog vodstva da mobilizira nove idiote među kadetima u vojnim školama, ljude s borbenim iskustvom i ročnike kako bi ih poslali u krvoproliće u još jednoj ofenzivi", rekao je.

Ruske snage su "vjerojatno počinile zločine" i u drugim dijelovima Ukrajine, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

image

Jen Psaki

Mandel Ngan

"Ono što smo predvidjeli nažalost se dogodilo i vidjeli smo možda samo vrh ledenog brijega", rekla je Psaki .

Slike koje su se pojavile iz Buče, predgrađa ukrajinskog glavnog grada Kijeva, izazvale su užas diljem svijeta.

Stotine trupla civila otkriveno je tijekom vikenda nakon što su se ruske snage povukle. Neki su ležali na ulici vezanih ruku.

Ranije je Zelenski rekao Vijeću sigurnosti UN-a da zločini počinjeni nad civilima u Buči nisu izolirani incident.

"Svijet je sada vidio što je Rusija učinila u Buči, ali svijet još nije vidio što su učinili u drugim okupiranim gradovima i regijama naše zemlje", rekao je Zelenski putem video veze.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja, koji je optužbe protiv ruske vojske nazvao "neutemeljenima, rekao je da ih "nije potvrdio nijedan očevidac".

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je da se ne sabotiraju mirovni pregovori Moskve i Kijeva.

image

Sergej Lavrov

Tomislav Kristo/Cropix

Rusija se neće upuštati u "igru mačke i miša" kao što je to činila prethodnih godina s mirovnim planom za istočnu Ukrajinu, rekao je Lavrov u videu koji je distribuiralo ministarstvo.

Ujedinjeni narodi dokumentirali su smrt 1480 civila u Ukrajini od ruske invazije 24. veljače.

Osim toga, 2195 civila je ranjeno, rekla je izaslanica UN-a za politička i mirovna pitanja Rosemary DiCarlo Vijeću sigurnosti UN-a, pozivajući se na brojke Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCHR).

Međutim, OHCHR vjeruje da su stvarne brojke znatno veće zbog velikog broja neprijavljenih slučajeva.

Nešto od toga bit će razjašnjeno ako se može provesti analiza onoga što se dogodilo u Buči.

Tim UN-a od 50 članova stacioniran je u gradu Užgorodu na zapadu Ukrajine, oko 800 kilometara od Kijeva, priopćio je Ured UN-a za ljudska prava u Ženevi, no ne zna se kad će krenuti na lokacije.

Istražno povjerenstvo neovisnih pravnika također će istražiti što se dogodilo, priopćio je ured.

Ukrajinska vlada ranije je najavila da će surađivati ​​s Međunarodnim kaznenim sudom, Crvenim križem i Europskom unijom u istrazi zločina u Buči i drugim gradovima.

Iz Ureda tužiteljstva za borbu protiv terorizma priopćeno je da se radi o slučajevima psiholoških napada, namjernim napadima na civile i oduzimanju imovine.

Slučajevi su se navodno dogodili u gradovima Mariupolju, Hostomelu i Černihivu.

Američki državni tajnik Antony Blinken nazvao je zločine "namjernom kampanjom".

image

Antony Blinken

Evelyn Hockstein

To nije bio "nasumični čin odmetnute jedinice", rekao je u utorak prije nego što je otputovao u Bruxelles na sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a.

"To je namjerna kampanja ubijanja, mučenja, silovanja, činjenja zločina", dodao je Blinken. Izvješća su "više nego vjerodostojna", rekao je, dodajući da su dokazi "tu da ih svijet vidi".

EU je u utorak najavio planove za novi krug trgovinskih sankcija, a Washington je rekao da će u srijedu objaviti nove.

U sklopu novih sankcija Moskvi, američka vlada planira zabraniti "sva nova ulaganja" u Rusiji.

Osim toga, postojeće sankcije protiv ruskih banaka i državnih tvrtki bit će pooštrene, a dodatni dužnosnici ruskih vlasti i članovi njihovih obitelji bit će podvrgnuti kaznenim mjerama, rekla je Psaki.

Rusija je upozorila Zapad da bi sankcije mogle izazvati odmazdu.

NATO očekuje pojačanu rusku ofenzivu na istočnu i južnu Ukrajinu u narednim tjednima, s ciljem zauzimanja cijele regije Donbasa i stvaranja kopnenog mosta prema okupiranom Krimu.

Vojni savez kaže da jača svoj istočni bok.

Najviši vojni dužnosnik Washingtona u međuvremenu se založio za uspostavu stalnih baza u zemljama NATO-a u istočnoj Europi.

Načelnik združenog stožera Mark Milley rekao je Kongresu u utorak da očekuje pojačanu prisutnost SAD-a u regiji na neko vrijeme, u svom prvom pojavljivanju nakon što je Rusija napala Ukrajinu krajem veljače.

"Moj savjet bio bi da stvorite stalne baze, ali nemojte trajno stacionirati, učinak trajnosti dobit ćete rotacijskim snagama koje kruže kroz stalne baze", rekao je.

Rat je jedan od najvećih izazova svjetskom miru od osnivanja Ujedinjenih naroda, rekao je glavni tajnik UN-a António Guterres.

"Zbog svoje prirode, intenziteta i posljedica" rat je "jedan od najvećih izazova ikad za međunarodni poredak i globalnu mirovnu arhitekturu", rekao je Guterres Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku u utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 23:05