POMOĆ IZBJEGLICAMA

Hrvatski Crveni križ: Telefonom smo prikupili preko tri milijuna kuna za ukrajinske izbjeglice

Apel je i dalje otvoren te svi oni koji žele pomoći mogu to učiniti uplatom na žiro račun ili pozivom na donatorski telefon 060 9011.

Ilustracija/Crveni križ

 Srdjan Vrancic/cropix

Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa dosad je evidentirala 7.374 raseljene osobe iz Ukrajine, odnosno 2.965 obitelji. Među njima je 49,3 posto žena, 42,2 posto djece i 8,5 posto muškaraca. Trenutno za izbjeglice diljem Hrvatske brine 95 društava Crvenoga križa, odnosno više od 400 volontera i 300 djelatnika.

Hrvatski Crveni križ dosad je prikupio 2.931.607,17 putem žiro računa te 106.381,25 kuna putem donatorskog telefona 060 9011. Prikupljena sredstva namijenjena su za nabavku proizvoda poput posebnih prehrambenih namirnica, posteljine, odjeće, obuće i drugih artikala koji nisu obuhvaćeni paketima humanitarne pomoći. Za navedene potrebe dosad je iz apela potrošeno gotovo 590.000 kuna.

Apel je i dalje otvoren te svi oni koji žele pomoći mogu to učiniti uplatom na žiro račun ili pozivom na donatorski telefon 060 9011.

Stanje materijalnih donacija

Hrvatski Crveni križ i dalje prikuplja i materijalne donacije i to prehrambene artikle, higijenu i dječje potrepštine (popis proizvoda nalazi se na internetskoj stranici www.hck.hr).

Dosad je, među ostalim, prikupljeno više od 12 tona brašna, 6500 litara ulja, gotovo 9 tona šećera, 37.000 komada mesnih i ribljih konzervi, 11.328 komada sapuna, 9979 komada gelova za tuširanje, 16652 paketa higijenskih uložaka, 3317 pakiranja pelena, gotovo 10.000 komada kašica za bebe te nešto više od 4000 žitnih pahuljica za djecu.

Od prikupljenih artikala već je gotovo polovica i podijeljena raseljenim osobama iz Ukrajine.

Prehrambeni, higijenski i dječji paketi, kao i u ostalim kriznim situacijama, dijele se svaka dva tjedna, ali pojedini artikli mogu se dobiti i češće ako za to postoji potreba.

Materijalne donacije i dalje se prikupljaju, a svi oni koji žele donaciju mogu donijeti u najbliže društvo Crvenoga križa.

Psihosocijalna podrška

Timovi Crvenoga križa raseljenim osobama iz Ukrajine dosad su pružili psihosocijalnu podršku više od 2695 puta na području cijele Republike Hrvatske. Psihosocijalna podrška pruža se u prihvatnim i kolektivnim centrima kroz individualne i grupne razgovore, ali i kao dio različitih igraonica i radionica. Mobilni timovi Crvenoga križa na poziv obilaze i ljude smještene u privatnom smještaju.

Donacije upućene izvan RH

Hrvatski Crveni križ dosad je u Ukrajinu i Poljsku uputio materijalne donacije u vrijednosti većoj od milijun kuna. Dvije pošiljke su otišle u Ukrajinu, a jedna u Poljsku. Riječ je o setovima prve pomoći, dekama, vrećama za spavanje, jaknama, dječjoj hrani, gotovim jelima (konzervirana hrana i instant proizvodi) i higijenskim artiklima za osobnu higijenu.

Usto, Hrvatski Crveni križ za pomoć ukrajinskom stanovništvu dosad je uplatio 20.000 eura i to 10.000 eura Međunarodnom odboru Crvenog križa i 10.000 eura Međunarodnoj federaciji Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Obje organizacije prisutne su na terenu u Ukrajini te svakodnevno pomažu stanovništvu.

Prevoditelji

Hrvatski Crveni križ, kao i njegova društva, i dalje ima potrebu za prevoditeljima ukrajinskog jezika i svi oni koji mogu pomoći, neka se jave na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:34