NAPADI IZ ZRAKA

Rusi iranskim dronovima nesmiljeno udaraju ukrajinski energetski sustav: ‘Uništeno je 40 elektrana‘

U posljednjih deset dana bilo je više ruskih napada na elektroenergetske objekte nego u cijelom razdoblju od početka ruske invazije

Lavov, Ukrajina

 Yuriy DYACHYSHYN/AFP

Diljem Ukrajine u četvrtak je prekinuta opskrba električnom energijom dok traje popravak elektroenergetskih postrojenja oštećenih u ruskim raketnim napadima.

Ukrajinska nacionalna energetska kompanija Ukrenergo pozvala je građane da na vrijeme napune mobitele i prijenosne baterije te pripreme svjetiljke i zalihe pitke vode.

"Od 7 do 23 sata u cijeloj Ukrajini doći će do privremenih prekida struje. Provjerite web stranice regionalnih mrežnih operatera kako biste vidjeli gdje će i kad točno struja biti isključena", stoji u priopenergaćenju Ukrenerga.

Zračni napadi

U posljednjih deset dana bilo je više ruskih napada na elektroenergetske objekte nego u cijelom razdoblju od početka ruske invazije 24. veljače. Prema posljednjim podacima, oko 40 ukrajinskih elektrana uništeno je u ruskim zračnim napadima. Ruske rakete oštetile su infrastrukturu diljem Ukrajine, uključujući gradove poput Lavova na zapadu koji se nalazi relativno daleko od bojišnice. Ruske rakete pogodile su u četvrtak školu u regiji Zaporižja, jednoj od četiri ukrajinske regije koje je Rusija prošli mjesec nelegalno pripojila.

Borbe su se u četvrtak nastavile u južnoj regiji Herson gdje traje navodna evakuacija oko 60 tisuća Ukrajinaca. ISW ističe kako Rusija nema ekonomske koristi od prisilnog preseljenja desetaka tisuća Ukrajinaca u Rusiju, što sugerira da je svrha takvog preseljavanja nanijeti štetu gospodarskom oporavku Ukrajine.

Lete nisko

U međuvremenu SAD, Velika Britanija i Francuska tvrde kako postoji "mnogo dokaza" da Rusija koristi iranske bespilotne letjelice za napade na civile u Ukrajini. EU uvodi sankcije Iranu zbog prodaje dronova Rusiji. Iran je opovrgnuo isporuku oružja Rusiji, unatoč dokazima. Američka vlada ispitala je olupine bespilotnih letjelica iranske proizvodnje oborenih u Ukrajini, saznaje The Washington Post, a informacije o tehnologiji dronova mogle bi se pokazati presudnima.

Naime, dronovi iranske proizvodnje lansiraju se iz tri ruske vojne baze na Krimu i još jedne pozicije u Bjelorusiji. Iranski dronovi Shahed-136, koje Rusi koriste za napade na Ukrajinu, glomazne su i bučne letjelice koje Ukrajinci zovu "kosilice". Njihovo glasno zujanje omogućava ljudima da potraže zaklon, ali s obzirom na to da lete vrlo nisko, Ukrajincima je teško identificirati ih na vrijeme.

Osim toga, obrambeni sustavi koji ih mogu srušiti skupi su i njihova proizvodnja traje mjesecima ili čak godinama. SAD je obećao u sljedećim tjednima poslati Ukrajini dva NASAMS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:46