TRAMPA S KREMLJOM

Ponuda koju Iranci nisu mogli odbiti: Putin im u paketu za dronove dostavlja više od 60 borbenih aviona?

Iranci su Rusima dosad dostavili stotine dronova, a prema tvrdnjama iz Kijeva, Moskva ih je naručila još najmanje 2400

Borbeni avion Su-35S

 Marina Lystseva/Tass/Profime/Marina Lystseva/tass/profime

Već nekoliko tjedan ruske snage intenzivno gađaju ciljeve diljem Ukrajine uz pomoć iranskih dronova.

Uglavnom se radi o modelu takozvanog "kamikaze" drona Shahed 136 koji se zabija direktno u metu prilikom čega se detonira bojna glava koju nosi. Iako je riječ o relativno sporim dronovima čija brzina ne prelazi 185 km/h, dolet im je prilično velik (navodno i do 1800 km), a bojna glava teška 40 kilograma može izazvati popriličnu štetu.

Možda najveća prednost ovih dronova za ruske snage leži u tome da relativno jeftini s obzirom na razorni učinak koji mogu izazvati i s obzirom na opterećenje pod koje stavljaju ukrajinsku PZO. Cijena proizvodnje jednog Shaheda 136 iznosi maksimalno 50.000 dolara, a vjerojatno se radi i puno manjoj cifri (većina izvora spominje 20.000 dolara). Prema dosadašnjim podacima ukrajinske su snage streljivo i projektili kojima su obarani dronovi koštalo dvostruko više nego Ruse same letjelice, a tu je, jasno i mnogo puta veća šteta koju su izazvali na infrastrukturi. Najgore od svega, tu su i deseci ubijenih civila u takvim napadima.

Stižu i projektili

Prema većini stranih izvora, Iranci su Rusima dosad dostavili stotine dronova, a prema tvrdnjama iz Kijeva, Moskva ih je naručila još najmanje 2400. Osim gore opisanog modela Shahed 136, navodno Rusima stižu i veći Shahed 129, te Mohajer-6, čiji je jedan primjerak još prije nekoliko tjedana oborila ukrajinska protuzračna obrana. Prema tvrdnjama Kijeva, koje se ne mogu neovisno provjeriti, ukupno je njihova PZO oborila 233 iranska drona, uglavnom gore opisanih "kamikaza".

Ono što još više brine Ukrajinu i njihove saveznike su navodi iranskih dužnosnika, a koje je ekskluzivno dobio Reuters, da Teheran Moskvi u idućoj tranši vojne isporuke šalje i dva tipa projektila - Fateh-110 i Zolfaghar, čiji domet iznosi i do 700 km. Riječ o potencijalno znatno razornijem oružju nego li dronovi.

Još otkako su početkom ljeta krenule prve glasine da Rusi žele nabaviti iranske dronove i projektile, počelo se špekulirati što će tamošnji režim dobiti zauzvrat. Većina analitičara slaže da su u pitanju izdašne gotovinske injekcije Teheranu, možda čak i slanje žita, ali i povratni transfer vojne tehnologije. Prije svega, govorilo se da bi Iranci od Rusa mogli dobiti (ili kupiti po znatno povoljnijoj cijeni) borbene avione Su-35S, ali i sustav protuzračne obrane S-400.

Su-35 za Teheran

I dok se o S-400 više ne priča puno, proteklih tjedana se na nekoliko strana pojavila informacija da Iran od Rusije nabavlja najmanje 60-Su-35-ica. Proruski izvori navode kako će Teheran cijeli posao koštati do 5 milijardi dolara (što je, u usporedbi sa zapadnim borbenim aviona 4,5 generacije, najmanje dvostruko jeftiniji iznos za tu količinu zrakoplova), neki zapadni izvori spominju da je zapravo riječ o trampi "aviona za dronove". Među njima su i vojni analitičari Peter A. Wilson i John V. Parachin koji su za Defense News pisali da kolaju informacije prema kojima je Rusija za nekoliko tisuća dronova dala više od 60 Su-35-ica. Ako se pritom izmijenio i kakav novac, oni to ne spominju. Iako, s obzirom na daleko nižu cijenu dronova i projektila u odnosu na borbene avione, moguće je da su Iranci zauzvrat morali nešto i platiti.

U svakom slučaju, Rusi više ni nemaju kupaca za SU-35-ice. Iako ih od 2015. nude kome god mogu, i to po cijenama koje su niže od donekle usporedivih zapadnih aviona, jedina zemlja kojoj su ih doista prodali je Kina, koja je kupila 24 komada za 2,5 milijarde dolara. I to prvenstveno zato da iskopira tehnologiju motora koje Su-35 koriste.

Kao potencijalni kupci spominjali su se i Alžir i Indonezija, a Egipat je već naručio 24 komada koji su bili proizvedeni i spremni za isporuku, da bi u konačni cijeli posao propao. Vjerojatno su ga minirali Amerikanci, iako se nagađalo da u Kairu baš i nisu bili oduševljeni performansama aviona, jednom kada su ih njihovi piloti testirali (Pa su naknadno naručili još 30 Rafalea od Francuske). Sada bi se moglo dogoditi da upravo "egipatske" Su-35-ice na kraju završe u Iranu.

Na kraju, napomenimo i da Islamska Republika Iran uporno niječe da dostavlja dronove ili projektile Rusiji, iako postoji obilje dokaza s bojišta da je to doista slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 02:02