NEOVISNI KANDIDAT

Robert Kennedy podržao Donalda Trumpa, javila se njegova obitelj: ‘Ovo je izdaja!‘

Istaknuo je da se ne povlači potpuno, nego će izaći na izbore u saveznim državama u kojima to neće utjecati na ishod izbora

Robert F. Kennedy Jr.

 Rebecca Noble/Getty Images Via Afp

Neovisni kandidat Robert F Kennedy Jr. objavio je u petak da suspendira svoju kampanju i da će podržati republikanca Donalda Trumpa.

Kennedy (70), većinu života demokrat i potomak moćne dinastije Kennedyja, rekao je da su ga načela zbog kojih je napustio Demokratsku stranku sada primorala da "podrži predsjednika Trumpa". Istaknuo je da se ne povlači potpuno, nego će izaći na izbore u saveznim državama u kojima to neće utjecati na ishod izbora.

Pojasnio je da će povući svoje ime s izbornih listića u deset ključnih država u kojima bi njegova kandidatura umanjila Trumpove šanse za pobjedu.

Kennedy je rekao da je Trumpovo inzistiranje da će okončati rat u Ukrajini pregovarajući s Rusima dovoljno da opravda njegovu potporu njegovoj kampanji. "Postoje i dalje mnoga pitanja i pristupi u pogledu kojih se i dalje ozbiljno razlikujemo. Ali slažemo se u drugim ključnim pitanjima".

Trump mu je zahvalio, rekavši: "Upravo smo dobili lijepu podršku RFK Jr.-a i govorit ću o tome. On je divan momak, svi ga poštuju".

Robert F Kennedy Jr. sin je Bobbyja Kennedyja, koji je ubijen dok se kandidirao za predsjednika 1968., te nećak Bobbyjevog brata Johna F Kennedyja, također ubijenog u atentatu 1963. godine.

O ovoj njegovoj odluci ubrzo se oglasila i njegova slavna obitelj. "Želimo Ameriku ispunjenu nadom i povezanu zajedničkom vizijom svjetlije budućnosti, budućnosti definirane individualnom slobodom, ekonomskim obećanjima i nacionalnim ponosom... Vjerujemo u (Kamalu) Harris i (Tima) Walza... Odluka našeg brata Bobbyja da podrži Trumpa danas je izdaja vrijednosti koje naš otac i naša obitelj drže najvrijednijima", naveli su u izjavi njegova braća i sestre, kako prenosi Sky News.

"To je tužan kraj jedne tužne priče", zaključili su.

‘Dobro da smo ga se riješili‘

Kennedy je rekao da je kampanju pokrenuo "kao demokrat, član stranke svojeg oca, ujaka... branitelja ustava", ali i dodao da je u listopadu napustio stranku kako bi bio neovisan kandidat jer je "postala stranka rata, cenzure, korupcije, velikih farmaceutskih i tehnoloških kompanija i velikog novca".

Okrivio je medije i svoju bivšu stranku za svoju odluku, dodajući: "U srcu više ne vjerujem u realan put do pobjede nasuprot sustavnoj cenzuri".

Kennedy je u anketama, prije nego se Joe Biden povukao, imao potporu oko 14 do 16 posto birača. Nakon što je Kamala Harris postala kandidatkinja, potpora mu je pala na jednoznamenkaste brojke.

Demokrati nisu pogođeni njegovom odlukom. "Donald Trump nije dobio potporu koja će mu pomoći u privlačenju birača, naslijedio je prtljagu propalog marginalnog kandidata. Dobro da smo ga se riješili", priopćila je viša savjetnica Demokratskog nacionalnog odbora Mary Beth Cahill.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:18