ISPUNILI DOGOVOR

Razotkriven plan Njemačke: ‘Na popravak su poslali 32 komada, postat će im treći najveći dobavljač...‘

Nakon otpisanih američkih Abramsa 1, za Ukrajinu se pripremaju i odbačeni njemački tenkovi iz vremena hladnog rata

Tenkovi Leopard 1

 Monasse Thierry/andbz/abaca/Abaca Press/Profimedia/Monasse Thierry/andbz/abaca/abaca Press/profimedia

Pozivajući se na neimenovani vojni izvor, agencija Reuters je objavila da je njemačka vlada platila popravak 32 tenka Leopard 1 kako bi bili poslani u Ukrajinu, što je dio njemačke podrške Ukrajine najavljene na summitu NATO-a u Vilniusu.

Prvi je vijest objavio njemački poslovni list Handelsblatt, da njemačka velika privatna vojna tvrtka Rheinmetall priprema još jedan izvoz borbenih tenkova u Ukrajinu. Zbog toga je Rheinmetall od belgijske tvrtke OIP Land Systems nabavio 50 tenkova Leopard 1. Njemački Tagesschau javlja da je koncern Rheinmetall "kupio starije modele Leopard 1 u Belgiji" kako bi ih obnovio i otpremio u Ukrajinu. "U tu svrhu tvrtka je kupila oko 50 starijih tenkova Leopard 1 od belgijske tvrtke OIP Land Systems", potvrdio je u srijedu glasnogovornik tvrtke. Računa se da bi ih za ratište moglo biti osposobljeno 29.

Freddy Versluys, direktor vojne tvrtke OIP Land Systems, kupio je stare tenkove Leopard 1 od belgijske vlade prije više od pet godina. Rekao je za Reuters da je prodao svih 50 tenkova drugoj europskoj vladi, koju nije mogao imenovati zbog klauzule o povjerljivosti. Također nije smio otkriti cijenu. Kako je riječ o starim tenkovima, neki će biti korišteni za rezervne dijelove, pa bi u Ukrajinu, po Reutersu, trebala biti poslana 32 tenka.

image

Freddy Versluys

Monasse Thierry/andbz/abaca/Abaca Press/Profimedia/Monasse Thierry/andbz/abaca/abaca Press/profimedia

Ranije ove godine belgijska ministrica obrane Ludivine Dedonder izjavila je da su planirali kupiti tenkove za slanje u Ukrajinu, ali su za to vlasnici tražili nerazumne cijene, prenosi Reuters. Nakon godine dana intenzivnog rata vlada velika potražnja za oružjem koje su zapadne države ranije otpisale kao zastarjelo i prodale privatnim tvrtkama. "Činjenica da napuštaju našu tvrtku dokazuje da smo tražili poštenu tržišnu cijenu i da je netko bio više nego sretan da ih može uzeti", napisao je u objavi na LinkedInu belgijski trgovac oružjem Freddy Versluys. Dodao je da tenkovi sada odlaze na remont, a neki su u tako lošem stanju da će se koristiti za rezervne dijelove. Procijenio je da bi moglo proći četiri do šest mjeseci prije nego što bi mogli biti isporučeni na ratište. Handelsblatt pak piše da je Versluys navodno kupio tenkove Leopard 1 2014. godine za oko dva milijuna eura, a da ga je belgijska vlada nedavno kritizirala jer je za njih tražio previsok iznos.

Nekoliko zapadnih saveznika ove se godine dogovorilo da će Ukrajini poslati moderne tenkove Leopard 2, kao i starije modele Leopard 1. Od 60-ih godina Leopard 1 proizvodila je njemačka tvrtka KraussMaffei, prenosi Reuters. Modeli koje je prodao belgijski OIP Land Systems posljednji su put nadograđeni 1990-ih.

Handelsblatt je objavio da je Rheinmetall prvobitno htio kupiti Leopard 1 od švicarske vojne tvrtke Ruag. Međutim, budući da Švicarska nije izdala izvoznu dozvolu zbog zakona o neutralnosti, Rheinmetall je tražio alternativne izvore pomoći Ukrajini. Njemačka vojna tvrtka je od belgijske OIP Land Systems nabavila 50 tenkova Leopard 1, naveo je prvi Handelsblatt, pozivajući se na neimenovane izvore iz industrijskih krugova.

Nakon Sjedinjenih Država i Velike Britanije, Njemačka je postala najveći dobavljač oružja za Ukrajinu, piše Handelsblatt. Središnji dio njemačke pomoći čine tenkovi Leopard. Više stotina ih koriste druge članice NATO-a ili ih drže u rezervi. Osim Rheinmetalla, sjevernonjemački proizvođač FFG priprema oko 70 Leoparda 1 za isporuku Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 15:35