ODUSTAJU OD SVOJIH IDEJA

Razočarali i prije formiranja vlade: Njemački Zeleni na udaru kritika i prije nego što su ušli u vlast

Obećali su ograničenje brzine na autocestama, zatvaranje rudnika ugljena do 2030. Od prvog su već odustali. Bilo bi neozbiljno čvrsto obećati, kaže Habeck za točke koje im stoje u programu
 Christof Stache/AFP

I prije nego što su ušli u vlast, Zeleni su se našli na udaru kritika. Klima aktivisti iz pokreta Friday for Future na konferenciji za novinare kritizirali su po njihovom mišljenju nedovoljno odlučne mjere za zaštitu klime iz nacrta programa buduće vlade, o čemu Zeleni još pregovaraju sa socijaldemokratima (SPD) i liberalima (FPD). Zbog različitih interesa predstavljenih Jamajka koalicijom, u kojoj se liberali trude predstaviti kao zaštitnici velikih kompanija, Zeleni moraju odustati od dijela svojih cijeljava.

Moglo se očekivati da će Zeleni biti izloženi pritisku iz vlastite stranačke baze, ali ne i da će se to dogoditi toliko brzo, piše Spiegel. Ukoliko stranka odustane od svojih optimističnih ciljeva u ime realnosti, moglo bi je to skupo koštati.

Supredsjedatelj Zelenih Robert Habeck tako je u utorak u jednoj TV emisiji rekao da bi bilo neozbiljno čvrsto obećati potpuni prekid korištenja energije iz ugljena 2030. Moguće je da izgradnja alternativnih sustava ne bude dovoljno brza i efikasna, možda se ne uspiju na vrijeme izgraditi sve planirane vjetroelektrane i sustavi za prijenos energije.

“U tom slučaju nećemo moći odustati od ugljena na vrijeme”, rekao je Habeck.

Međutim, takve ograde nema u izbornom programu Zelenih. Obećanja iz programa podigla su očekivanja, i logično je da su neki razočarani.

A što je s tempolimitom? Ograničenje brzine na njemačkim autocestama na 130 kilometara na sat, čime bi se ozbiljno smanjila emisija stakleničkih plinova, veliko je izborno obećanje Zelenih. No konzervativnim Nijemcima to bi bio preveiki udarac. Habeck je u kampanji rekao da je to “vjerojatno prva mjera nove vlade”. Možda, da su Zeleni osvojili većinu, ovako su morali popustiti pred drugim članicama koalicije koju dogovaraju. Nismo uspjeli provesti svoj stav, rekao je Habeck.

“Pokušavamo formirati vladu koja ima hrabrosti donositi jasne odluke: da ili ne", rekao je supredsjedatelj Zelenih.

U ovom slučaju su izgubili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:27