ANNALENA BAERBOCK

Šefica Zelenih protivi se dozvoli za Sjeverni tok 2: ‘Ne smijemo dozvoliti Rusima da nas ucjenjuju‘

Liderica stranke koja pregovara o formiranju nove njemačke vlade oglasila se o velikom projektu
 Annalena Baerbock 
 Christof Stache/AFP

Supredsjedateljica njemačkih Zelenih Annalena Baerbock izjasnila se protiv izdavanja dozvole za Sjeverni tok 2. Optužuje Ruse da igraju poker s cijenama plina. Ne smijemo dozvoliti da nas ucjenjuju, poručuje liderica stranke koja pregovara o formiranju nove njemačke vlade nakon izbora 26. rujna.

Sjeverni tok 2 plinovod je dug 1200 kilometara, namijenjen prijevozu plina iz Rusije u Njemačku. Njemačka agencija trenutno razmatra zahtjev za izdavanje odobrenja za rad. Kako prenosi Spiegel, Annalena Baerbock je protiv, jer prema pravilima EU-a, proizvodnja plina i transport plina moraju biti odvojeni. Sve dok se radi o istoj tvrtki, dozvola za rad ne može se izdati, rekla je njemačka političarka.

Rusija pravi pritisak na Njemačku da što prije izda potrebne dozvole. Ruski veleposlanik u Njemačkoj, Sergej Nečajev, izjavio je da očekuje da će i buduća njemačka vlada podržati Sjeverni tok 2. "Projekt odgovara interesima njemačkog gospodarstva i stanovništva. Jamči energetsku sigurnost", rekao je Nečajev za Berliner Zeitung. To nije sredstvo političkog pritiska Rusije, nego dobar posao za sve uključene, ističe veleposlanik.

Ruska državna agencija RIA u utorak je objavila da je cjevovod već izgrađen i da je jedna cijev već napunjena plinom. Njemačka ima rok do 8. siječnja da odluči o izdavanju dozvole. Ako njemačke vlasti to naprave ranije, to je naravno bolje za krajnjeg korisnika, poručio je ruski veleposlanik pri EU Vladimir Čižov. Njemačka agencija dpa tumači te izjave kao pritisak Rusije.

Cijene plina trenutno brzo rastu u EU. Političari i neki stručnjaci za to krive Rusiju. Smatraju da Moskva za to koristi svoj monopol u Gazpromu, koji je smanjio isporuku plina kako bi isposlovao brže puštanje u promet Sjevernog toka 2. Britanski državni tajnik Theodore Agnew nedavno je okrivio Moskvu za nagli rast cijena plina. “Trenutni rast cijena plina nema nikakve veze s raspoloživom količinom plina. To je geopolitički potez Rusije da izvrši pritisak na Europu", izjavio je Agnew prošlog tjedna u britanskom parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:26