SUKOB KLANOVA

RAT U BEOGRADU 'Ubojstvo Arkanovog kuma tek je početak, očekujemo val mafijaških obračuna'

Rat Crnogorskog i Zemunskog klana počeo je nakon ubojstva brata crnogorskog kuma Slobodana Šaranovića

Arkanov kum i tjelohranitelj Rade Rakonjac (52) koji je ubijen u srijedu u Beogradu, u kafiću slavnog košarkaša Dragana Kićanovića, pao je najvjerojatnije u okršaju dva mafijaška klana.

Klan Luke Bojovića (40) već je pet godina u ratu s crnogorskim klanom Slobodana Šaranovića (75), vlasnika lanca kockarnica i mjenjačnica u Srbiji, Crnoj Gori i Austriji, u kojem je dosad ubijeno šest ljudi. Bivši arkanovci danas su pripadnici mafijaškog klana Luke Bojovića, također nekadašnjeg Arkanova tjelohranitelja koji u ekstradicijskom pritvoru u Španjolskoj čeka izručenje Srbiji. Rakonjac je treća žrtva mafijaškog sukoba u Beogradu u posljednjih godinu dana: Lukin mlađi brat Nikola Bojović ubijen je u travnju prošle godine, a četiri dana prije Rakonjčeva ubojstva ranjen je Goran Bojanić (38) pa policija sumnja da je Bojanić ranjen kako bi se osvetilo ubojstvo Nikole Bojovića, mlađeg sina popularnog beogradskog direktora Zoološkog vrta Vuka Bojovića. Zato Bojanićevu bolničku sobu policajci čuvaju 24 sata dnevno.

Upoznali se u Tigrovima

Rade Rakonjac bio je istaknuti član klana Željka Ražnatovića Arkana, prijeratnog mafijaša, suradnika DB-a i vođe paravojne postrojbe Tigrovi koja je 1991. harala istočnom Slavonijom. Ubijeni Rakonjac bio je potpredsjednik njegove Stranke srpskog jedinstva i predsjednik FK Obilić koji je nakon Arkanove smrti preuzela udovica Svetlana Ceca Ražnatović. U jednom intervjuu Rakonjac je ispričao da je Luku Bojovića upoznao 1991. u Tigrovima, a zbližili su se godinu kasnije kad im je Arkan dao zadatak da mu čuvaju djecu.

Isti likvidator koji je ubio Rakonjca, ranio je još dvojicu u kafiću Mariki: Stojana Novakovića Copu (58) i Gorana Ristanovića (57). I Novaković je poznat kao jedan od najboljih Arkanovih prijatelja, jedan od potpredsjednika stranke i Cecin djever na svadbi. Novaković je bio predsjednik Obilića 1998. kad je klub osvojio titulu prvaka SRJ i u vrijeme najveće Arkanove moći prekinuo dominaciju Crvene zvezde i Partizana. Prema jednoj verziji, Novaković i Ristanović su ranjeni dok su sjedili s Rakonjcem, a prema drugoj, Goran Ristanović, sportski menadžer i bivši košarkaš Partizana, sjedio je odvojeno u kafiću.

Planirana osveta

Ubojica je došao Alfa Romeom do kafića Mariki u Zvečanskoj ulici u Beogradu. U maskirnoj majici, sivoj trenirci, crnoj kapi i s Hecklerom u ruci prišao je stolu ispred kafića za kojim je sjedio Rakonjac i ispalio više metaka. Prema drugoj verziji, bio je u maskirnoj jakni, a prema trećoj, bila su dva napadača, od kojih jedan u maskirnim hlačama.

Arkanov kum je ubijen nekoliko dana nakon što su mediji objavili da je policija došla do novih dokaza o Arkanovu ubojstvu i indicija da ga je naručio Slobodan Milošević jer se bojao da se Arkan sprema svjedočiti u Haagu protiv njega budući da je viđen u društvu s jednim zapadnim dužnosnikom.

Beogradska policija boji se da će se krvavi niz nastaviti. Sumnja se da je prošli tjedan ranjeni Goran Bojanić glavni vojnik kriminalne grupe Miloša Delibašića koji je, pak, osumnjičen za organizaciju likvidacije Nikole Bojovića. Policija sumnja da je sada ubijeni Rakonjac bio na čelu grupe koja je planirala osvetu za ubojstvo Nikole Bojovića pa je ranila Bojanića.

Bojanićev šef Miloš Delibašić nećak je Slobodana Šaranovića, uhićenog lani u srpnju u Budvi pod sumnjom da je organizirao ubojstvo Nikole Bojovića i još niz likvidacija. Istražitelji vjeruju da je Šaranović naručio ubojstvo Nikole Bojovića kako bi se osvetio njegovu bratu Luki jer vjeruje da je Luka Bojović naručio ubojstvo njegova mlađeg brata Branislava.

Propalo izručenje

Branislav Šaranović, vlasnik lanca kockarnica, ubijen je 2009. u “sačekuši” ispred kockarnice na Dedinju. Srbija je tražila izručenje Šaranovića kako bi mu sudila za ubojstvo Nikole Bojovića, no Vrhovni sud Crne Gore odbio je izručenje s objašnjenjem da je ubojstva planirao u Crnoj Gori, a ne u Srbiji. Policija vjeruje da je mlađi Bojović, a vjerojatno i Rakonjac, likvidiran iz osvete zbog ubojstava Dženana Ramovića, Slobodana i Danila Radonjića te njihova kuma Branislava Šaranovića za koje se sumnja da su ubijeni po nalogu Luke Bojovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 02:10