MASAKR

Radnici na farmi kod Madrida zaraženi koronom, vlasti naložile usmrćivanje 93.000 vidri!

Vlasti su javile da će kompanija dobiti financijsku kompenzaciju zbog usmrćivanja
 Yuri Tutov

Zdravstvene vlasti naložile su da se svih 93.000 vidri s farme na istoku Španjolske usmrte kako bi se spriječilo širenje zaraze među ljudima nakon što je otkriveno da je većina životinja zaražena koronavirusom.

Reuters prenosi da je farma u selu La Puebla de Valverde u regiji Aragon, 200 kilometara istočno od Madrida, bila pod nadzorom vlasti nakon što je supruga jednog od radnika bila pozitivna na koronavirus.

Joaquin Olona, voditelj poljoprivrednog odjela u regiji Aragona, rekao je novinarima u četvrtak da je još sedam radnika na farmi naknadno pozitivno testirano na koronavirus, među kojima je i suprug prvozaražene.

Vlasti su prvotno naložile izolaciju životinja, no nakon nekoliko tjedana, te nakon nekoliko rundi testiranja, odlučili su usmrtiti vidre koje su se uzgajale u svrhu krzna. Više od 80 posto uzoraka krvi životinja rezultiralo je pozitivno na koronavirus.

Secapiel, kompanija koja vodi jedinu farmu vidri u regiji, nije bila dostupna za komentar. Vlasti su javile da će kompanija dobiti financijsku kompenzaciju zbog usmrćivanja.

Već je potvrđeno da se virusom mogu zaraziti i drugi sisavci, uključujući mačke i pse. Ranije su slučajevi zaraženih vidri pronađeni u Danskoj, koja je najveći svjetski proizvođač krzna od vidri. Danske vlasti naredile su usmrćivanje 11.000 životinja sredinom lipnja.

Slučajevi su pronađeni i u Nizozemskoj i životinje su usmrćene kako bi se spriječilo širenje zaraze na ljude. One su pokazivale minimalne respiratorne probleme, a od prve pojave slučajeva sredinom travnja usmrćeno je preko 500.000 vidri s 13 od 115 različitih farmi u zemlji, prema izvještaju Washington posta. Nizozemska će također zabraniti farme vidri od 2023. godine zahvaljujući zakonu koji je izglasan prije izbijanja krize koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:40