RIJEDAK SLUČAJ

Preslatka maca dobila koronu, zaražen i vlasnik, doktori imaju savjet za sve koji drže ljubimce

Ovo je prvi potvrđeni slučaj infekcije kod neke životinje u Velikoj Britaniji
Ilustracija
 Neja Markicevic/Cropix

Jedna je kućna mačka iz Velike Britanije, pokazali su testovi, pozitivna na onaj soj koronavirusa koji je odgovoran za trenutnu pandemiju u svijetu, piše BBC.

Stručnjaci kažu da je ovo prvi potvrđeni slučaj infekcije kod neke životinje u Velikoj Britaniji, no to svejedno ne znači da se bolest širi s kućnih ljubimaca na njihove vlasnike.

Pretpostavlja se da je mačka pokupila virus od svojeg vlasnika koji je također pozitivan na testu. Oboje su se uspješno oporavili.

Zdravstveni djelatnici kažu kako su ovakvi slučajevi vrlo rijetki te da nema potrebe za dizanjem uzbune.

Šefica veterinarske službe Christine Middlemiss kaže: 'Ovo je vrlo rijedak slučaj, a zaražena životinja pokazivala je vrlo blage simptome i oporavila se za nekoliko dana. Nema dokaza koji bi upućivali na to da kućni ljubimci mogu prenijeti virus na ljude. Nastavit ćemo pomno motriti ovaj slučaj i ažurirat ćemo preporuke za vlasnike životinja ako se situacija promijeni.'

Šefica Ureda za javno zdravlje Engleske, Yvonne Doyle, savjetovala je ljudima da redovito peru ruke, pogotovo prije i nakon kontakta sa životinjama.

Stručnjaci smatraju da bi se virus mogao neko vrijeme zadržati na dlaci ili krznu ako je životinja bila u kontaktu s nekim zaraženim.

Jedan je privatni veterinar na početku dijagnosticirao mački virus mačjeg herpesa - vrlo čest respiratorni virus kod mačaka - no također je, kao dio šireg programa, obavio i testiranje na Sars-Cov-2.

Inače, u zemljama Europe, sjeverne Amerike i Azije zabilježen je tek manji broj potvrđenih slučajeva kućnih ljubimaca pozitivnih na novi koronavirus.

Predsjednica Britanskog veterinarskog udruženja, Daniella Dos Santos, kaže: 'Savjetujemo svim vlasnicima kućnih ljubimaca koji su oboljeli od Covida-19 ili koji su u samoizolaciji i imaju simptome bolesti, da iz predostrožnosti ograniče kontakte sa svojim ljubimcima te da redovito održavaju higijenu što uključuje i temeljito pranje ruku. Također, preporučujemo svima koji imaju ili sumnjaju da imaju Covid-19, da zadrže svoje mačke u kućama ako je ikako moguće i ako mačka dobro podnosi boravak u kući. Naime, neke mačke ne mogu dugo ostati u kući jer im to stvara velik stres.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 08:29