NIŽE ORDENJA

Putin odlikovao 24-godišnju Kadirovljevu kćer, inače ministricu kulture u Čečeniji: ‘To su dugogodišnje zasluge...‘

Aishat Kadirova ministrica je kulture Čečenije od listopada 2021. Prije toga je godinu dana radila kao zamjenica čečenskog ministra kulture

Aishat Kadirova

 Lucas Barioulet/Afp/Profimedia/Lucas Barioulet/afp/profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovao je 24-godišnju kćer čečenskog vođe Ramzana Kadirova, Aishat Kadirovu, Ordenom zasluge za domovinu II. stupnja.

Aishat Kadirova nagrađena je "za svoje zasluge u razvoju nacionalne kulture i umjetnosti, te dugogodišnju plodnu i kreativnu aktivnost", prenosi Meduza.

Aishat Kadirova ministrica je kulture Čečenije od listopada 2021. Prije toga je godinu dana radila kao zamjenica čečenskog ministra kulture. Prije državne službe, kći Putinovog poslušnika tri je godine vodila islamsku modnu kuću Firdaws. Tijekom tog vremena nagrađena je medaljama "Za zasluge Čečenskoj Republici", "Za zaštitu ljudskih prava" i "Za zasluge u radu", titulom počasnog radnika kulture Čečenije i Ordenom Kadirova, što je najviše odlikovanje u Čečeniji.

"Ovakav razvoj događaja uopće ne iznenađuje jer, kao u svakoj diktaturi, posebno diktaturi na postsovjetskom prostoru, Ramzan Kadirov postavlja sve svoje rođake i svu svoju rodbinu na vrlo visoke položaje", kaže za The Art Newspaper Lana Estemirova, spisateljica i aktivistica iz Čečenije koja živi u Velikoj Britaniji.

Kadirov je imenovao svoju kćer za ministricu nakon što je ponovno izabran za čelnika Čečenije na izborima s osvojenih 99,7% glasova. Kadirov je optužen za naručivanje ubojstava političkih protivnika u zemlji i inozemstvu te za nasilje protiv LGBTQ osoba. Čečenski vođa na popisu je sankcija EU i SAD-a, a od 2020. se na popisu sankcija američkog State Departmenta zbog umiješanosti u kršenje ljudskih prava nalaze i njegove dvije kćeri, Aishat i Khutmat Kadirova.

U lipnju ove godine 20-godišnja kći šefa Čečenije Khutmat Kadirova nagrađena je Ordenom Kadirova za svoj "veliki doprinos razvoju medicine". Khutmat Kadirova imenovana je na mjesto nadzornika zdravstvene zaštite u Čečeniji (mjesto koje do tada nije postojalo) nekoliko mjeseci prije nego što je dobila nagradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:57