PAŽLJIV I PRORAČUNAT

Putin je u svom govoru upotrijebio jednu znakovitu riječ: ‘Iskorištava strah Rusa...‘

Radčenko rekao i da je Putin naoko sugerirao da Wagneru više neće biti dozvoljeno da djeluje na teritoriju Rusije

Vladimir Putin (sredina)

 Valery SHARIFULIN/SPUTNIK/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u svom prvom obraćanju nakon pobune koju je poveo Jevgenij Prigožin zahvalio borcima i zapovjednicima plaćeničke skupine Wagner koji su odstupili kako bi se izbjeglo krvoproliće, ali je i obećao kazniti odgovorne za pobunu.

Putin je svom obraćanju naciji obećao da će odgovorni za oružanu pobunu koja je njegovu zemlju bacila u kaos biti "izvedeni pred lice pravde".

Rekao je da će ispoštovati svoje obećanje da se Wagnerovim borcima omogući premještanje u Bjelorusiju ako to žele, da potpišu ugovor s ministarstvom obrane ili da se jednostavno vrate svojim obiteljima.

Putin je kazao i da je Rusija u subotu dokazala da je svaka "ucjena" osuđena na propast. Nije spomenuo Wagnerovog šefa Jevgenija Prigožina, koji je započeo oružanu pobunu.

"Zahvaljujem vam (Rusima) na vašoj otpornosti, vašem jedinstvu i vašem domoljublju. Ova solidarnost građana pokazala je da je svaka ucjena (...) osuđena na propast", rekao je u obraćanju naciji, prije nego što je ponudio vojnike paravojne skupine da potpišu ugovor s regularnom vojskom, da se "vrate svojim obiteljima i voljenima" ili da "odu u Bjelorusiju".

“Većina u Wagneru također su ruski domoljubi. Pokazali su svoju hrabrost u obrani Donbasa, no bili su potaknuti da se bore protiv svojih sunarodnjaka", rekao je Putin. "Okrenuvši se natrag, izbjegli su daljnje krvoproliće", dodao je ruski predsjednik. "Moramo razmišljati o ljudima koji su zapravo odlučili ovo učiniti", zaključio je Putin.

Putin je također zahvalio bjeloruskom čelniku Aleksandru Lukašenku, koji je navodno posredovao u dogovoru o okončanju krize.

‘Prevrat ili građanski rat‘

Profesor sa Sveučilišta Johns Hopkins Sergej Radčenko rekao je da je Putin tijekom obraćanja izrekao rusku riječ koja znači "prevrat" kako bi zastrašio Ruse i prisilio ih da se ujedine oko njega, piše BBC.

"Govori kako bi moglo doći do naglog prevrata ili građanskog rata", rekao je Radčenko te dodao da je Putin rekao da je "izvrsno" da je ruski narod prošlog vikenda pokazao da podupire njegov režim.

"Iskorištava strah Rusa od neizvjesnosti kako bi učvrstio svoj autoritet, međutim nema sumnje da je njegov autoritet ozbiljno narušen", ustvrdio je Radčenko za BBC.

Profesor je rekao da je podtekst Putinova obraćanja glasio otprilike ovako: "Da nema mene, svaki bi vam dan bio kaotičan".

Radčenko rekao i da je Putin naoko sugerirao da Wagneru više neće biti dozvoljeno da djeluje na teritoriju Rusije.

Nije spomenuo Prigožina

Diana Magnay, dopisnica Sky Newsa iz Moskve, notirala je da Putin tijekom obraćanja nijednom nije spomenuo Prigožina te da ruski lider nema običaj svojim neprijateljima jasno dati do znanja da ih smatra oponentima.

Putin je rekao da je oružana pobuna koju je poveo Prigožin točno ono što Kijev i Zapad žele - fratricid, sukob Rusa s Rusima. Taj se kriminalni čin može nadići samo pomoću konsolidacije ruskog društva. Želi li se, međutim, ruska javnost ujediniti oko tog cilja? Nitko je nije pitao, a najmanje Putin i njegovi ljudi.

Prigožin se povukao nakon ekstenzivnih pregovora u kojima je sudjelovao i bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko.

Putin se boji fragmentiranog društva i mora naglašavati da pokušaji da se Rusija razori neće uspjeti. Međutim, subotnji je ustanak pokazao da je ona načeta te da ruski predsjednik trči okolo naokolo kako bi prikrio te pukotine.

Rusija je htjela da joj Putin pokaže put kojim će ići naprijed.

Njegovo je obraćenje bilo sklepan. Puno je pričao, a malo toga rekao.

Kako će skončati Prigožin? Ne zna se.

Međutim, Lukašenko bi se javnosti trebao obratiti u utorak. Možda ćemo tada doznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 02:26