KREMLJ U OFENZIVI

Pogledajte cijeli Putinov govor: ‘Wagnerovcima sada dajem tri opcije...‘

Ruski je predsjednik dodao da će "bilo kakav pokušaj ucjene propasti" te da Zapad i Kijev žele da se ruski vojnici međusobno poubijaju

Vladimir Putin

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak u kasnim večernjim satima tijekom svog prvog obraćanja javnosti nakon pobune koju je koju je naočigled orkestrirao šef plaćeničke vojske Wagner Jevgenij Prigožin da će organizatori iste "biti privedeni pravdi".

Putin je rekao da je većina pripadnika plaćeničke vojske Wagner patriotski nastrojena te da su iskorišteni u "tajnovitoj akciji protiv svoje braće po oružju". Ruski se predsjednik zahvalio i pripadnicima Wagnera koji su odlučili odustati od pobune i spriječili krvoproliće.

Rekao je da je Wagnerovcima ponudio tri opcije - potpisivanje ugovora s Ministarstvo obrane Ruske Federacije ili drugim sigurnosnim službama poput policije, selidbu u Bjelorusiju ili povratak obiteljima i prijateljima.

Putin je rekao da je pobuna bila "kriminalna aktivnost" čiji je cilj bio "slabljenje nacije". Ruski je predsjednik dodao da će "bilo kakav pokušaj ucjene propasti" te da Zapad i Kijev žele da se ruski vojnici međusobno poubijaju. Putin je optužio Ukrajinu za sudjelovanje u pobuni koju je nazvao odmazdom Kijeva zbog slabe kontraofenzive.

Putin se zahvalio ruskoj javnosti na "potpori, patriotizmu i solidarnosti" koju je pokazala nakon pobune i intervencije bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka koja je dovela do okončavanja pobune.

"Praktički se cijelo rusko društvo ujedinilo iza obveze da brani svoju domovinu", rekao je Putin.

Ruski je predsjednik rekao da je pobuna bila osuđena na propast te da organizatori iste više ne razlučuju između pravog i krivog.

Cijeli govor ruskog predsjednika pogledajte niže:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 03:26