ZAPOVJEDNIK NATO-a

PUTIN JE SPREMAN ZA NAPAD 'Snage na granici s Ukrajinom samo čekaju zapovijed'

Vjerujemo da su se ruski vojnici u stanju pokrenuti u roku od 12 sati nakon što prime naredbu'
 AFP

Zapovjednik NATO-a za Europu general Philip Breedlove u intervjuu za New York Times iznio je dramatičnu tvrdnju prema kojoj je 40.000 ruskih vojnika nagomilanih uz istočnu ukrajinsku granicu spremno krenuti u akciju unutar 12 sati od zapovijedi, a svoj bi zadatak, eventualno zauzimanje rusofonih dijelova istočne Ukrajine, mogli obaviti za tri do pet dana.

Iako je ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru njemačkoj kancelarki Angeli Merkel u utorak obećao da će narediti povlačenje vojske, Breedlove tvrdi da je dosad povučen tek jedan bataljun, odnosno 400 do 500 vojnika. On pritom dodaje da nije sasvim sigurno da se i tih nekoliko stotina trupa zapravo povlači, već je moguće da se samo pregrupiraju i ostaju u pograničnoj regiji.

'Ono što sada možemo reći je da smo zabilježili pokret jednog bataljuna, ali ne možemo potvrditi da je riječ o napuštanju borbenih položaja', rekao je američki general.

Naveo je da Rusi uz granicu imaju pješadiju, borbene avione, helikoptere, artiljerijske jedinice i posebno obučene vojne komandose. Podigli su i nekoliko poljskih bolnica te ostalu logistiku potrebnu za neometanu invaziju.

'Vjerujemo da su se u stanju pokrenuti u roku od 12 sati nakon što prime zapovijed. U osnovi, oni su već spremni za pokret, a vjerujemo da bi svoj cilj mogli ostvariti za tri do pet dana', kaže Breedlove.

On priznaje da bi prisutnost ruskih trupa mogla biti samo sredstvo pritiska na Zapad dok situacija u Ukrajini, koju tek čekaju prijevremeni izbori i financijski oporavak, još nije raspletena.

Odluči li se Kremlj u konačnici na vojnu intervenciju, general Breedlove smatra da bi konačni cilj mogao biti uspostavljanje kopnene veze Rusije s nedavno anektiranim Krimom, do kojega se iz majke Rusije zasad može stići samo morem, ako se ne želi prelaziti granicu, a jedina granica na putu je ukrajinska. General vjeruje da bi ruske snage možda mogle doći i do Odese, a otamo i do Pridnjestarske oblasti u Moldaviji, koja je već godinama pod kontrolom proruskih separatista. Također ne isključuje mogućnost pokušaja aneksije istočnih dijelova Ukrajine.

'Mislim da mogu raditi što žele. To je golema i dobro opremljena vojska. Predobro opremljena da bi se njezino gomilanje moglo zvati vježbom.

Inače, general Breedlove nekada je bio pilot borbenih zrakoplova tipa F-16, a na čelo europskih snaga NATO-a došao je početkom prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:33