KIPUĆE GROTLO

VIDEO: RAT NA ISTOKU UKRAJINE BJESNI Ukrajinci napali Kramatorsk, vode se žestoke borbe

Pro-Russian activists attack policemen guarding the burned trade union building in the southern Ukrainian city of Odessa on May 3, 2014. More than 30 people were killed in a "criminal" blaze in Ukraine's southern city of Odessa, as violence spread across the country during the bloodiest day since Kiev's Western-backed government took power. Ukraine's interior ministry said at least 31 people had died in the fire Friday, with local media reporting that pro-Russian militants were believed to have been in the burning building at the time. AFP PHOTO/ ANATOLII STEPANOV
 AFP

NOVO 21:02 - Najmanje dvije osobe poginule su u subotu u sukobima proruskih separatista i ukrajinskih snaga sigurnosti u gradu Kramatorsku na istoku Ukrajine, objavili su dužnosnici.

Još dvanaest osoba ranjeno je u unakrsnoj vatri, rekli su dužnosnici regionalne vlade u Donjecku. Identitet žrtava tek treba potvrditi.

Pozivajući se na bolničke izvore, lokalni mediji prenose da je najmanje pet ljudi poginulo, a 17 ozlijeđeno.

Kramatorsk, koji se nalazi oko 15 kilometara južno od Slovjanska, bio je poprište žestokih okršaja nakon što je Kijev naredio protuterorističku ofenzivu protiv secesionističke pobune na istoku zemlje.

-------------------------------

KIJEV - Ilegalne vojne skupine iz moldavske separatističke pokrajine Pridnestrovlje i ruske skupine zajedno rade na izazivanju nemira u ukrajinskoj luci Odesi, na jugu zemlje, priopćila je u subotu ukrajinska služba sigurnosti (SBU).

"Provokacije u Odesi 2. svibnja, koje su rezultirale sukobima i brojnim žrtvama, izazvane su stranim miješanjem", kazala je glasnogovornica SBZU-a. Ona je izdvojila dvojicu visokih dužnosnika režima i bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča kao financijere "sabotera" u cilju izazivanja nereda u tom dijelu Ukrajine.

Radi se, kako je kazala, o bivšem zamjeniku premijera i premijeru Sergeju Arbuzovu i Oleksandru Klimenku, bivšem predsjedniku porezne uprave.

SBU u priopćenju napominje da se ta dvojica skrivaju u Rusiji.

Za vrijeme obnašanja dužnosti u Ukrajini, taj je dvojac bio dio političko financijerske skupine "La Famiglia" koja je stekla golemu moć za vrijeme Janukovičeve vlasti.

U sukobima u Odesi poginulo je u petak 42 ljudi.

Do sukoba je došlo kada su proruski aktivisti napali pristaše ukrajinskog jedinstva koji su se kretali kroz Odesu, produbljujući razdor u ovom ukrajinskom lučkom gradu u kojem se uvelike govori ruski.

Regionalna policija kazala je da su prokijevski pristaše u povorci napadnuti iz zasjede . Dmitro Spivak, lokalni parlamentarni zastupnik, rekao je ukrajinskoj televiziji da je "potpuno jasno da je proruska strana bila vrlo dobro naoružana, dobro organizirana i da je ova akcija planirana davno prije".

Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu je poručio da "zaboravi na Odesu".









Ukrajinske snage preuzele su kontrolu nad stožerom službe sigurnosti u istočnom ukrajinskom gradu Kramatorsku, južno od proruskog pobunjeničkog uporišta Slovjanska, priopćilo je u subotu ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova.

"Sad je pod kontrolom Nacionalne garde", priopćilo je ministarstvo. Lokalna televizija prikazala je snimke oklopnih vozila kako se kreću središtem grada.

Istovremeno je zapovjednik protuterorističke jedinice potvrdio da se oko Kramatorska vode žestoke borbe.

"Ovo s čime se suočavamo u regiji Donjecka i istočnim dijelovima zemlje nije tek neka pobuna kratkog vijeka, to je u stvari rat", kazao je Vasil Krutov.

Ukrajinske vlasti u subotu su nastavile protuterorističke aktivnosti protiv separatista na području Kramatorska, a ranije tijekom dana snage reda zauzele su televizijski toranj u Kramatorsku.

Ruski mediji javljaju o borbama oko Kramatorska, a pozivajući se na bolničke izvore govore da je u sukobima jedna osoba poginula, a devet je ranjeno.









Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:24