POZIV S PRVE CRTE

Presretnuti pozivi ruskih vojnika otkrivaju sav njihov očaj: ‘Dopustili su da nas pokolju!‘

‘Velik broj poziva koje su uputili ruski vojnici vrlo jasno pokazuju slabosti ruske vojske‘, kaže bivši časnik za sigurnost u Kremlju

Ruski vojnik u Ukrajini

 Viktor Antonyuk/Sputnik/Profimedia/Viktor Antonyuk/sputnik/profimedia

Dva dana prije nego je Andrej nazvao kući, ruske su snage ‘napokon‘ zapucale prema ukrajinskim položajima ispalivši fosforne bombe, rekao je svojoj majci, no obećanje da će im stići municija koja bi mogla okrenuti tijek bitke, nije se ostvarilo.

‘Gdje su granate kojima se Putin hvalio?‘, pitao je. ‘Točno ispred nas je jedna visoka zgrada. Naši vojnici je mogu pogoditi. Jedan krstareći projektil i gotovo.‘

Andrej je tješio svoju majku koja živi u Kostromi, gradu oko 500 km jugoistočno od Moskve, i govorio joj da će biti dobro. ‘Uvijek se molim, majko. Svako jutro se pomolim.‘

Nije poznato jesu li njegove molitve uslišane. Kad su novinari Guardiana došli do njegove majke, ona je rekla da njezin sin nije s njom, a nakon toga je briznula u plač i spustila telefonsku slušalicu.

Detalji razgovora između vojnika i njegove majke, koji je trajao pet minuta i 26 sekundi, danas se mogu poslušati i pročitati jer je poziv presrela ukrajinska vojska i proslijedila ih novinarima.

Među presretnutim razgovorima je i onaj od 6. studenog između jednog oca i kolega njegovog sina, također Andreja, koji je poginuo kao pripadnik 35. motorizirane brigade.

‘Pojačanja - nema. Komunikacija - nema‘, odgovorio je vojnik kad ga je tugujući otac pitao o statusu muškaraca koji su preživjeli ukrajinski napad. ‘Rekli su nam da se ne smijemo povlačiti. Inače će nas upucati.‘

Treći presretnuti razgovor je od 26. listopada i u njemu je vojnik iz Donjecke oblasti kazao svojoj ženi da je s još trojicom kolega pobjegao od krvoprolića i sada razmišlja o predaji. ‘Spavam u vreći, sav sam mokar, kašljem, općenito sam sje*an‘, kaže. ‘Dopustili su da nas sve pokolju.‘ Vojnikova žena nije željela ništa kazati kad su je novinari Guardiana upitali za komentar.

Ovo su samo tri od više tisuća poziva vojnika u rovovima na prvim crtama koje su ukrajinski eksperti presreli, analizirali za slučaj da u njima ima vrijednih obavještajnih podataka i onda, ako je potrebno, objavili.

U prvim danima rata, ruske su komunikacije bile tako slabo kontrolirane da su ih presretali čak i obični amateri, a sve zahvaljujući tome što je ruska vojska koristila otvorene radio frekvencije.

Takvi su slučajevi iznimno rijetki, kaže Dmitri Alperovič, stručnjak za kibernetičko ratovanje i voditelj Silverado Policy Acceleratora, think tanka sa sjedištem u Washingtonu.

Članci temeljeni na presretnutim pozivima bilježili su povrede ljudskih prava u Buči, gradiću sjeverno od Kijeva gdje su ubijani civili i gdje je naročito nizak moral unutar ruske vojske rezultirao okrutnostima strašnih razmjera, kako je to opisao i vojnik Andrej.

‘I dalje ima jako puno vojnika koji sa sobom na prvu crtu nose mobitele jer žele razgovarati sa svojim obiteljima, a ti pozivi onda budu presretnuti jer idu preko ukrajinskih poslužitelja ili su uhvaćeni ‘u zraku‘‘, kaže Alperovič. ‘To ukrajinskim službama sigurnosti ne predstavlja nikakav problem.‘

Presretnuti pozivi također pružaju uvid i u raspoloženje među ruskom vojnicima.

Velik broj poziva koje su uputili ruski vojnici vrlo jasno pokazuju slabosti ruske vojske, kaže bivši časnik za sigurnost u Kremlju, koji je želio ostati anoniman.

‘Sigurnost je uvijek bila u neredu, kako među vojskom, tako i među časnicima za sigurnost‘, kazao je. ‘Na primjer, 2013. su pokušali nagovoriti zaposlenike ministarstva obrane da svoje iPhone zamijene Yoto pametnim telefonima ruske proizvodnje.

‘No svi su i dalje nastavili koristiti iPhone jer su puno bolji. Jednostavno bismo držali naše iPhone u pretincu u autu kad bismo se vratili kući s posla. Na kraju je ministarstvo odustalo i prestalo ih je biti briga. Ako sâm vrh ne uzima pitanja sigurnosti baš tako ozbiljno, kako onda možete očekivati bilo kakvu disciplinu unutar obične vojske?‘

Krajem rujna Vladimir Putin je najavio djelomičnu mobilizaciju 300.000 rezervista i onih ‘s prijašnjim vojnim iskustvom‘. Bivši ruski dužnosnik je rekao da će to samo pogoršati sigurnosnu situaciju.

‘Vojnici su prolazili samo brzi tečaj o tome kako ne otkriti osjetljive informacije, no to je uglavnom bila samo predstava. Zapovjednici su se pravili da podučavaju, a vojnici su se pravili da slušaju‘, kazao je bivši časnik za sigurnost.

‘Čak i sada vidimo da vojnici i dalje koriste društvene mreže i govore svojim majkama i suprugama o ratu, ponekad otkrivajući svoju lokaciju. Jednostavno nema discipline, a stanje će se dodatno pogoršati sad kad je mobilizirano još 300.000 ljudi koji nisu prošli nikakvu obuku. Mobilizirani vojnici će biti užasnuti kad se nađu u ratnoj zoni i normalno da će htjeti nazvati kući‘, kazao je.

Ukrajinskoj vojsci, koja već godinama prolazi NATO-vu obuku, ne događa se da im pozivi budu presretnuti u tolikoj mjeri.

Bivši dužnosnik Kremlja kaže kako je Putin na teži način naučio da mu vojska treba hitnu modernizaciju te da sovjetski model više ne služi svojoj svrsi.

‘Njihova vojna doktrina temelji se na kaznama, pa vojnike kažnjavaju ako nešto zabrljaju. No nitko ih na početku niti ne sprječava da otkriju osjetljive informacije‘, kaže. ‘Greške će se događati sve dok ne promijene čitavu filozofiju.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 23:20