ŠTO SE DOGAĐA?!

Prvi znak totalne ratne eskalacije? Pogledajte što Putin stavlja na krovove u Moskvi: ‘Ovo je potpuno nova razina...‘

Kyiv Independent izvijestio je da je ukrajinska obrambena tvrtka Ukroboronprom završila testiranje bespilotne letjelice dugog dometa

Protuzračni sustavi za obranu u Moskvi

 Twitter

Sustavi protuzračne obrane navodno su postavljeni na krovove nekoliko zgrada u ruskoj prijestolnici Moskvi, dok Kremlj upozorava da bi rat mogao eskalirati ako Ukrajina dobije oružje dugog dometa. Twitterom su u četvrtak kružile slike i snimke za koje su korisnici rekli da prikazuju sustave protuzračne obrane Pantsir-S1 na krovovima moskovskih zgrada, prenosi Newsweek.

Rob Lee, viši suradnik u Euroazijskom programu Instituta za vanjsku politiku i doktorand na Odsjeku za ratne studije King‘s Collegea u Londonu, objavio je da su sustavi instalirani na jednoj upravnoj zgradi u Moskvi i na Nacionalnom centru za upravljanje obranom ruskog Ministarstva obrane.

Izvještaji o novim sustavima protuzračne obrane u Moskvi stigli su istog dana kad je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov upozorio da će doći do eskalacije rata ako zapadne zemlje isporuče Ukrajini oružje dugog dometa.

- Potencijalno, to je izuzetno opasno i značit će dovođenje sukoba na potpuno novu razinu, što, naravno, neće biti dobro sa stajališta globalne i paneuropske sigurnosti, rekao je Peskov novinarima.

Dok je SAD usmjeravao oružje i drugu pomoć Ukrajini krajem veljače prošle godine, predsjednik Joe Biden rekao je da neće osigurati oružje koje bi se moglo koristit za napade unutar Rusije. Ali Ukrajina se možda neće morati oslanjati na SAD da bi mogla napasti unutar Rusije.

Kyiv Independent prošlog je petka izvijestio da je ukrajinska obrambena tvrtka Ukroboronprom završila testiranje bespilotne letjelice dugog dometa koja, prema novinskoj kući, ima domet veći od tisuću kilometara i nosivost od 75 kilograma. Dok Rusija nastoji obeshrabriti Zapad u opskrbljivanju Ukrajine oružjem dugog dometa, twitteraši ismijavaju zemlju zbog protuzračnih instalacija.

- Sjajne vijesti! Sustavi protuzračne obrane Pantsir-S1 uspješno su postavljeni na više zgrada u Moskvi u blizini Kremlja, uključujući i zgradu Ministarstva obrane. Sve ide po planu, zar ne?, objavio je profil Saint Javelin koji prikuplja sredstva za pomoć Ukrajini.

Charles Lister, viši suradnik i direktor programa Instituta za Bliski istok i borbu protiv terorizma i ekstremizma, također se oglasio na Twitteru. - Ranije danas Rusija je rasporedila protuzračne obrambene sustave Pantsir na nekoliko visokih zgrada u Moskvi, uključujući Ministarstvo obrane. Nisam siguran zašto bi bila zabrinuta..., tweetao je uz emotikon koji namiguje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:55