STIŽE ARCHER

Švedska šalje Kijevu moćni topnički sustav koji traže već mjesecima: Čuven je po mahnitom tempu paljbe

Archer može ispaljivati projektile osam do devet puta u minuti i koristiti projektile visoke preciznosti Excalibur

Archer Artillery System

 Staff Sgt. Bryan Myhr/Us National Guard/Wikimedia/Public Domain/192wg/pa Bryan Myhr

Švedska vlada objavila je da će poslati Ukrajini svoj topnički sustav Archer, oklopna vozila CV90 i protutenkovske granate. Ukupna vrijednost švedskog paketa vojne pomoći Ukrajini iznosit će blizu pet milijardi švedskih kruna ili oko 420 milijuna dolara.

Prema pisanju agencije Reuters, Stockholm Kijevu šalje 50 borbenih oklopnih vozila CV90 i još nepoznati broj modernih mobilnih haubica Archer te raketa NLAW. "Vojna pomoć Ukrajini apsolutno je esencijalna. Važnost pobjede Ukrajine u ovom ratu od nevjerojatne je važnosti", izjavio je premijer Ulf Kristersson objavljujući slanje oružja dan prije sastanka Sjedinjenih Država i 50 zemalja, među kojima je svih 30 članica NATO-a, u Njemačkoj na temu vojne pomoći Ukrajini.

Topnički sustav Archer, najzanimljiviji od oružja koje će poslati Švedska, sastoji se od potpuno automatske haubice monitrane na vozilu prikladnom za sve terene (i zimske uvjete) što omogućuje da posada iz daljine, sjedeći u oklopnom vozilu upravlja topom. Ukrajinci već dulje vrijeme sanjaju o ovom topničkom sustavu jer on vozi i s probušenim gumama, u samo minutu i 15 sekundi može biti spreman za paljbu, a može ispaliti tri projektila i pobjeći s mjesta lansiranja prije nego što projektil dosegne metu.

Archer može ispaljivati projektile osam do devet puta u minuti, što se smatra mahnitim tempom, i koristiti projektile visoke preciznosti Excalibur. Doseg ispaljenih raketa je od 30 do 60 kilometara (u slučaju Excalibura).

Švedska vojska koristi ga od 2016. godine što znači da je jedan od najnovijih sustava na tržištu. Švedska je i jedina zemlja koja ga koristi iako su zainteresirani SAD i Švicarska. Jedan košta 4,5 milijuna dolara.

"Vlada se složila o trodijelnoj pomoći Ukrajini, uključujući i slanje sustava Archer", rekao je u četvrtak Kristersson. Stockholm šalje i opremu za čišćenje mina i puške u sklopu paketa pomoći. Švedska je već prekršila svoju doktrinu uzdržavanja od slanja oružja zemljama koje su u ratu. "Vojna pomoć je ključna jer može promijeniti inicijativu na terenu ove zime", objasnio je švedski premijer najavljujući da švedske oružane snage počinju s pripremama za dostavu sustava Archer Ukrajini. Ministar obrane Pal Jonson izjavio je da će vojska dati preporuku o tome koliko se Archera može poslati Ukrajini, piše agencija AFP.

Neki izvori objavili su da Švedska može izdvojiti 12 sustava Archer za Ukrajinu. O slanju ovog sustava raspravlja se najmanje od rujna, a Ukrajina je davno izrazila interes za dobivanjem tog modernog i tehnološki naprednog oružja. Švedska u svojem arsenalu ima 48 sustava Archer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 06:50