POLICIJA NA NOGAMA

Prva osoba na svijetu umrla u ‘kapsuli smrti‘: ‘Pritisnula je gumb, u nekoliko minuta sve je bilo gotovo...‘

U pritvoru je završilo nekoliko osoba, a švicarska ministrica isti je dan kazala kako Sacro kapsula nije legalna

Sarco kapsula

 Exit International/mega/the Mega Agency/profimedia/Exit International/mega/the Mega Agency/profimedia

Sarco, kapsula za potpomognutu eutanaziju korištena je prvi put, potvrdili su njezini tvorci, a vjeruje se da je Amerikanka stara 64 godine prva osoba koja je u njoj umrla.

Švicarska policija priopćila je da je nekoliko osoba privedeno u ponedjeljak, te da su tužitelji otvorili istragu zbog sumnje na poticanje i pomaganje u samoubojstvu.

Kapsula za samoubojstvo ‘Sarco‘ dizajnirana je kako bi omogućila osobi unutra da pritisne gumb koji ubrizgava dušik u zapečaćenu komoru. Osoba bi tada trebala zaspati i umrijeti od gušenja u samo nekoliko minuta.

Odvjetnička tvrtka obavijestila je tužitelje u kantonu Schaffhausen da se potpomognuto samoubojstvo koje je uključivalo korištenje kapsule Sarco dogodilo u ponedjeljak u blizini šumske kolibe u Merishausenu, navodi policija u priopćenju.

Žena koja je umrla u kapsuli navodno je patila od ‘vrlo ozbiljne bolesti koja uključuje jake bolove‘ i željela je umrijeti.

The Last Resort, švicarska tvrtka koja stoji iza Sarca, priopćila je 64-godišnjakinja umrla koristeći Sarco uređaj 23. rujna u 16.01 sati po srednjoeuropskom vremenu, te kako je supredsjednik tvrtke, Florian Willet, bio jedina osoba koja je prisustvovala njezinoj smrti, suprotno policijskim izvješćima.

Naime, nizozemske novine Volkskrant izvijestile su da je policija uhitila jednog fotografa koji je želio fotografirati korištenje Sarca te da je on zadržan u policijskoj postaji. Ujedno, objavili su fotografiju žene prije nego li je ušla u ‘kapsulu smrti‘.

Prema Last Resortu, Willet je rekao da je ženina smrt bila ‘mirna, brza i dostojanstvena‘, da se dogodila ‘pod krošnjama drveća, u privatnom šumskom skloništu u kantonu Schaffhausen blizu švicarsko-njemačke granice.‘

Organizacija je rekla da je žena ‘mnogo godina patila od niza ozbiljnih problema povezanih s teško kompromitiranim imunitetom.

Izumitelj Sarca, Philip Nitschke, rekao je da je njegov uređaj ‘radio točno onako kako je i dizajniran‘, rekavši da je omogućio ‘mirnu smrt bez lijekova u vrijeme koje je osoba odabrala‘.

Članica savjetodavnog odbora i odvjetnica Last Resorta, Fiona Stewart, rekla je da The Last Resort cijelo vrijeme postupa prema savjetima svojih odvjetnika.

Uređaj je korišten istog dana kada je švicarska ministrica unutarnjih poslova Elisabeth Baume-Schneider izjavila kako je uporaba ovog uređaja u Švicarskoj nezakonita.

image

Sarco kapsula

Arnd Wiegmann/Afp

‘Samoubilačka kapsula Sarco nije legalna u dva aspekta. S jedne strane ne ispunjava zahtjeve zakona o sigurnosti proizvoda i kao takva ne smije se stavljati u promet. S druge strane, uporaba dušika nije kompatibilna sa zakonom o kemikalijama", navodno je kazala Baume-Schneider.

Švicarski zakon dopušta potpomognuto samoubojstvo sve dok je osoba sama sebi oduzme život bez ‘vanjske pomoći‘ i oni koji joj pomažu to ne čine iz ‘bilo kakvog sebičnog motiva‘, navodi se na vladinoj web stranici.

Švicarska je među jedinim zemljama na svijetu u koje stranci mogu putovati kako bi legalno okončali svoj život, a dom je niza organizacija koje pomažu ljudima da se ubiju.

Neki zakonodavci u Švicarskoj tvrde da je zakon nejasan i nastoje popuniti ono što nazivaju ‘pravnim prazninama‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 13:29