DOK IH SNIMA KAMERA...

Ovo je zastrašujuća poruka od šest riječi koju će korisnici čuti u Sarcovoj samoubilačkoj kapsuli trenutak prije smrti

Dr. Smrt otkrio kako je umrla majka dvoje djece...

Kapsula Sarco

 Handout/afp/profimedia

Prva osoba koja je upotrijebila kapsulu za samoubojstva Sarco, gotovo je odmah pritisnula gumb kako bi si oduzela život, ispričao je tvorac uređaja.

Kapsula je tako dizajnirana da osobi unutra omogućuje da sama pritisne gumb nakon čega se komora ispuni dušikom što dovodi do hipoksije (manjka kisika) i, nedugo nakon toga, smrti.

Kapsula je u ovom slučaju bila postavljena u šumi u Merishausenu u Švicarskoj, pa je 64-godišnja Amerikanka koja ju je koristila mogla prije smrti gledati krošnje drveća i nebo, piše Daily Mail.

‘Izgledalo je točno onako kako sam i očekivao da će izgledati. Pretpostavljam da je izgubila svijest unutar dvije minute i umrla unutar pet minuta‘, rekao je tvorac kapsule dr. Philip Nitschke, znan i kao ‘Doktor Smrt‘.

‘Vidjeli smo male, iznenadne trzaje mišića ruku, no tada je već vjerojatno izgubila svijest.‘

Neizlječivo bolesna

Žena, za koju se vjeruje da je majka dvoje djece s američkog srednjeg zapada, bila je neizlječivo bolesna i patila od teških bolova. Već dvije godine željela je umrijeti. Nakon što su primili obavijest o njenoj smrti, policajci su stigli u šumu i otkrili njezino beživotno tijelo u kapsuli te uhitili nekoliko ljudi.

Među uhićenima je i direktor The Last Resorta, kompanije koja stoji iza kapsula Sarco, kao i odvjetnik te novinski reporter koji je fotografirao kapsulu. Javni tužitelj Peter Sticher je rekao kako je okrug Schaffhausen rekao tvorcima kapsule da je ne smiju koristiti nigdje u tom području, no da su se oni oglušili na njihova upozorenja.

Tijelo žene je preneseno na Institut za forenzičku medicinu i na njemu će biti obavljena obdukcija. Tužitelj je rekao i da su uhićenja obavljena kako se uključeni ne bi međusobno dogovarali oko prikrivanja dokaza. Prema pisanju nizozemskih novina Volksrant, žena koja je umrla u kapsuli usmenim je putem tvrtki The Last Resort izrazila svoju želju da si oduzme život.

Na snimci duljine četiri minute ona kaže kako joj je dijagnosticirana vrlo teška i neizlječiva bolest, da pati od neizdrživih bolova te da već dvije godine želi umrijeti. Dvojica njezinih sinova su se ‘u potpunosti složili‘ s njezinom odlukom da umre, piše Volksrant, a i sama je žena rekla kako je sinovi ‘sto posto podržavaju‘.

Fiona Stewart, članica uprave The Last Resorta, rekla je da su ženini sinovi to potvrdili u pisanim izjavama tvrtki, no oni sami nisu bili prisutni u Švicarskoj u vrijeme majčine smrti.

‘Ako želite umrijeti, pritisnite ovaj gumb‘

Nitschke je na društvenoj mreži X najavio premijernu upotrebu kapsule: ‘Idilična mirna smrt u švicarskoj šumi u kojoj je The Last Resort koristio uređaj Sarco kako bi pomogao ženi iz SAD-a da umre kao što je željela.‘ The Last Resort, koji je predvidio da će biti istrage nakon prvog korištenja naprave, rekao je da je obavijestio policiju da je kapsula korištena.

Nitschke i Stewart rekli su da je tvrtka cijelo vrijeme postupala prema savjetima svojih odvjetnika. Kapsula radi tako što zrak, koji se sastoji od 21 posto kisika i 79 posto dušika, zamjenjuje sa 100 posto dušika.

Na taj način se osoba onesvijesti i prestane disati u procesu za koji su tvorci Sarco-a očekivali da će trajati manje od deset minuta. Osobi koja koristi kapsulu prikaže se ili pusti snimljena poruka koja glasi: ‘Ako želite umrijeti, pritisnite ovaj gumb.‘ Kamera unutar kapsule snima čovjekove posljednje trenutke, a snimka se predaje mrtvozorniku.

Nitschke i njegovi suradnici osmislili su Sarco, koji se izrađuje pomoću 3-D pisača. Njegovo korištenje je besplatno, a ljudi samo plaćaju troškove pogrebnika i sahrane. Žena koja je koristila uređaj platila je samo troškove dušika: 18 švicarskih franaka.

Tvrtka ima za cilj učiniti potpomognuto umiranje gotovo potpuno besplatnim, s cijenom koja iznosi manje od 20 eura, što je u suprotnosti s naknadama većine švicarskih klinika koje obično uslugu naplaćuju više od 10.000 eura. ‘Korištenje Sarco-a je besplatno‘, rekao je Stewart. ‘Ne želimo zarađivati ​​na ovome‘.

image

Dr. Philip Nitschke

Arnd Wiegmann/afp/profimedia/Arnd Wiegmann/afp/profimedia

Lista čekanja na smrt

Švicarski zakon dopušta potpomognuto samoubojstvo sve dok osoba sama sebi oduzme život bez ‘vanjske pomoći‘ i dok oni koji joj pomažu u umiranju to ne čine iz ‘bilo kakvog sebičnog motiva‘, navodi se na vladinoj web stranici. Švicarska je među rijetkim zemljama u svijetu u kojoj i stranci mogu legalno okončati svoj život, a ondje se nalazi i niz organizacija koje su posvećene pomaganju ljudima da se ubiju.

Lista čekanja za legalno samoubojstvo u ovom trenutku broji nekih 120 imena. Među njima su bivši inženjer Kraljevskih zračnih snaga i njegova supruga, koji su otkrili da žele postati prvi par koji će koristiti dvostruku samoubilačku kapsulu.

Peter i Christine Scott, koji su u braku 46 godina, donijeli su odluku nakon što je bivšoj medicinskoj sestri Christine (80) nedavno dijagnosticiran rani stadij demencije. The Last Resort je rekao da će kapsula za dvije osobe također biti konstruirana pomoću 3D pisača i mogla bi biti spremna za upotrebu već u siječnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 13:29